Ünnepélyes avató

2020.09.07. 16:02

Teljes hosszában rendbehozták a Radai-malomárkot

Mederkotrással-és kövezéssel, iszapkiemeléssel, árkok-folyókák építésével rendbe hozták, a terület-és Településfejlesztési Operatív Program több, mint 70,8 millió forintos támogatásából, a falun átszelő, Radai-malomárok teljes hosszát. Az ünnepélyes avatóra hétfőn került sor.

Szabó Zsófia

Az eseményen Tulok Ferenc, Nagyrada polgármestere elmondta: a több, mint 3 kilométer hosszú malomárok eliszaposodása régi problémája volt a településnek. Anno, 1967-ben már sor került mederszabályozásra, részleges burkolásra, ám azóta nem történt érdemi munka a területen. Így a patakmeder 2010 környékére már annyira feltöltődött teljes hosszában, hogy egy-egy nagyobb esőzés a falu egy részét elöntéssel veszélyeztette. Azonban a felújításnak köszönhetően, melynek keretében cserjeirtásokat, fakivágásokat, tuskóeltávolításokat, medermunkálatokat, különböző eszközépítéséket és több ezer köbméter iszapkiemelést végeztek, már az a nyári eső sem okozott gondot, ami Dél-Zala több részét elöntötte. A falu első embere kiemelte a község korábbi vezetésének, Zsiga Zsolt előző polgármesternek a pályázat előkészítésében és a kivitelezésében végzett munkáját, valamint Manninger Jenő országgyűlési képviselő segítségét. A beruházás uniós támogatásból, a TOP-projekt 70 millió 830 ezer forint finanszírozásából valósult meg.

Az eseményen Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője is beszédet mondott. Jelezte: Zalában rengeteg helyen küzdenek a csapadékvíz-elvezetésével, az árkok helyrehozatalával.

-Nagyon örülünk annak mindannyian, hogy Nagyrada az első között orvosolta ezt a problémát, 100 százalékos finanszírozású támogatás révén. Minderre nagy szükség volt: emberek életét befolyásolta volna, ha egyszer kiönt – fogalmazott Manninger Jenő.

A megyei közgyűlés alelnökei, Ruzsics Ferenc és Bene Csaba is részt vettek az eseményen. Előbbi kiemelte: szinte életmentő volt, hogy Nagyradán időben elkészüljön a malomárok tisztítása, renoválása. Így lakóházakat nem veszélyeztetett a már említett, nagy, augusztusi zivatar.

Bene Csaba pedig azt hangsúlyozta, hogy a mostani volt az első uniós ciklus, amelyben a településvezetőkkel történt egyeztetések után dolgoztak olyan pályázatokat, amelyekre a községeknek, a településeknek nagy szükségük volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában