Fókuszban a zöld gondolat

2020.09.19. 07:00

GreenTech Zalaegerszeg: Konferenciát tartanak a klíma- és környezetvédelem fontos kérdéseiről

Szakkiállítás, iparági bemutatók, konferencia, online pálya­orientációs program, valamint kézzelfogható élmények a klíma- és környezetvédelem jegyében. Ezt kínálja jövő pénteken 10 órától a Keresztury VMK-ban megrendezendő GreenTech Zöld Energia és Fenntarthatóság Szakkiállítás, Konferencia.

Varga Lívia

Balaicz Zoltán (középen) és a két fő szervező, Kis-Kádi Tamás és Kovács Károly Fotó: Pezzetta Umberto

Az esemény fővédnöke Áder János köztársasági elnök, a védnökök sorában pedig ott van Nagy István agrár-, valamint Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, hangzott el tegnap a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján, melyet a két fő szervező, Kovács Károly és Kis-Kádi Tamás mellett Balaicz Zoltán polgármester (szintén védnök) tartott a városházán.

– A rendezvény a szakmai közönségnek, a lakosságnak és online előadások formájában a diákoknak egyaránt szól – fogalmazott Kovács Károly. – Kiemelt témáink közt szerepel egyebek mellett az ipari emisszió, a zöld és a megújuló energiák, a digitális stratégia, a közlekedés, ezen belül elsősorban az elektromobilitás és a közösségi közlekedés, továbbá a hulladékkezelés és a víztisztítás, az előadók az adott terület szaktekintélyei és szakpolitikusai közül kerülnek ki.

Balaicz Zoltán (középen) és a két fő szervező, Kis-Kádi Tamás és Kovács Károly Fotó: Pezzetta Umberto

A tizenöt előadást, s így a klímavédelemben való elmélyülést kínáló konferencia mellett a kísérőprogramok sorában lehetőség lesz majd például elektromos járművek és rollerek kipróbálására, s a rendezvény részeként Zalaegerszeg, a zöld innováció városa címmel kamarakiállítást szerveznek, megmutatva mindent, ami a városban a „zöld gondolatok” köré szerveződik, tájékoztatott Kovács Károly.

– Az elmúlt időszakban a hazai nagyvárosok a klímavédelem élharcosaivá váltak, és sokat tettek azért, hogy a környezetvédelem fontosságára felhívják a figyelmet. Ehhez Zalaegerszeg is jó szívvel csatlakozott – bocsátotta előre Balaicz Zoltán polgármester, hangsúlyozva: a GreenTech Zalaegerszeg új kezdeményezés a városban, mellyel szeretnék bemutatni mindazt az erőfeszítést, amit a klíma- és környezetvédelem érdekében tettek és terveznek.

Felidézte: tavaly meghirdettek egy 18 pontból álló prog­ramcsomagot, amelynek célja a klímavédelem és az ehhez kapcsolódó szemléletformálás. Ennek részeként a zalaegerszegi önkormányzat klímastratégiát dolgoz ki, és csatlakoztak a Nemzetközi Klí­mavédelmi Under2 Koa­lícióhoz, vállalva, hogy az 1990-es évekhez képest 2050-re 80 százalékkal csökkentik az üvegházhatást okozó szén-dioxid kibocsátását. Az észa­ki ipari parkban napelempark épült, jelentős forrásokat fordítanak az egészséges ivóvízzel való ellátásra és a biztonságos szennyvízkezelésre, 2024-ig környezetbarát módon bővítik a búslakpusztai hulladéklerakót. Környezetbarát megoldásokra törekszenek a közlekedésben is, kerékpár­utakat építenek, s 2024-ig 10 ezer facsemetét kívánnak elültetni a városban. Mindezt szemléletformáló programok egészítik ki, sorolta Balaicz Zoltán.

A rendezvényen a szervezők mindenki biztonságát szavatolják, azaz a programot megelőző ipari fertőtlenítést követően mindenki csak testhőmérséklet-mérés után léphet be az épületbe, ahol folyamatos lesz a fertőtlenítés és kötelező a maszk viselése. Belépő nincs, a programok ingyenesek, várnak minden, a klíma- és környezetvédelemre fogékony érdeklődőt. A konferencia valós időben, online is követhető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában