Bőséges hozammal

2020.09.25. 15:00

Évek óta sikereket érnek el a Start közmunkaprogramban Reszneken

Jól sikerült az idei burgonyaszezon a település Start közmunkaprogramjában, hiszen nemcsak a termőterület nagysága haladta meg az előző évekét, de a terméshozamot illetően is sikerült felülmúlniuk minden korábbi mértéket.

Gyuricza Ferenc

Reszneki munkások krumpliszedés közben. Sárvári Róza (balról) és Bogdán Erika a burgonyabetakarító kombájnon, Kulcsár László a kis traktoron

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

Ennek okán Kercsmár István polgármester nem kis büszkeséggel számol be eredményeikről. Mint mondja: évek alatt eljutottak oda, hogy gyakorlatilag bármilyen tevékenységbe fognak a Start közmunkaprogramban, valamennyi eredményes, és anyagilag is sikeres vállalkozássá válik a kezeik közt.

– Burgonyatermesztéssel a közmunkaprogram elindítása óta foglalkozunk – mondta a polgármester. – Folyamatosan fejlesztjük ezt a tevékenységet, hiszen az egyik alapját képezi a munkának. Ebben az esztendőben már két hektáron ültettünk burgonyát, ami az eddig legnagyobb termőterület – tette hozzá.

Reszneki munkások krumpliszedés közben. Sárvári Róza (balról) és Bogdán Erika a burgonyabetakarító kombájnon, Kulcsár László a kis traktoron Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A polgármester arról is szólt, mindezt csak úgy tudták megtenni, hogy közben évről évre folyamatosan bővítették a gépparkjukat. Ma már az ültetéstől, a permetezésen és a bakháttöltésen át egészen a betakarításig minden gépesítve történik. Egyedül egyetlen termőterület letakarítására alkalmas bakhátmulcsozó hiányzik még az eszközparkjukból.

– Nemcsak a termőterület folyamatos bővítése miatt van szükség a gépesítésre, hanem azért is, mert fel kell készülnünk arra, hogy a munkaerő folyamatosan fogy. Többen nyugdíjba mentek, illetve az elsődleges munkaerőpiacon helyezkedtek el, hiszen a közmunkáért járó 54.800 forint nem igazán vonzó kereseti lehetőség. Ezért pályázati támogatással vásároltunk egy komplex burgonyabetakarító kombájnt, ami jelentősen felgyorsítja a munkát. Míg a korábbi években kézzel három-négy hétig tartott a betakarítás, addig idén nagyobb területről a több termést egy hét alatt sikerült betakarítanunk – magyarázta a polgármester.

Azt is hozzátette: idén a terméshozamra sem lehet panasz, minden korábbi mértéket felülmúl. Pontos adatot az osztályozás és mérlegelés után tud mondani, de becslésük alapján 3-400 mázsa burgonyát termeltek. Ennek nagyobb hányadát a vásárlói igények miatt feldolgozás nélkül értékesítik, ugyanakkor a feldolgozáshoz szükséges eszközeikkel, illetve hűtőberendezéssel is rendelkeznek, amennyiben tehát ilyen igénnyel fordulnak hozzájuk, azt is ki tudják elégíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában