A pontyot kedvelik legjobban

2020.08.28. 11:30

Újabb halasítást tartottak a Kéthatár-tavon, amit ezúttal sem követ tilalom

A horgászok igényeihez igazodva, s a dinamikusan emelkedő jegyváltásoknak köszönhetően újabb halasítást tartottak a Kéthatár-tavon. Szerdán négy mázsa, egyénként másfél és 2,5 kilogramm közötti pontyot telepítettek a mintegy 5,5 hektár felületű állóvízbe.

Gyuricza Ferenc

A szerdai halasításkor közepes méretű pontyok kerültek a Kéthatár-tóba, mutatta Szekeres Balázs, a telepítést ellenőrző halászati őr (balról). Mellette Kolompár Balázs, a marcali halnevelde munkatársa Fotó: GYF

A halasítást ezúttal is a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége finanszírozta, hiszen a helyi egyesület hozzájuk tartozik. A telepítést most sem követte tilalom, hiszen mind a szövetség, mind a Kéthatár-tó Horgászegyesület elsődleges céljának tartja az örömteli horgászélmény biztosítását a tagság és a tavon napijeggyel horgászók számára.

– A koronavírus-járvány meg­jelenésekor tartottunk attól, hogy annak a horgászatra is negatív hatása lesz, de szerencsére nem ez történt – mondta Nemes Kálmán, a Kéthatár-tó Horgászegyesület elnöke. – Már a karanténidőszak alatt is sokan választották pihenésül a horgászatot, hiszen az magányos sport, a távolságtartás biztosított. A korlátozások enyhülésével pedig azt tapasztaltuk: a vendéghorgászok száma is emel­kedett. Nem jelentősen, de azért érezhetően több volt ezen a nyáron a horgász a Kéthatár-tónál, mint a korábbi években.

A szerdai halasításkor közepes méretű pontyok kerültek a Kéthatár-tóba, mutatta Szekeres Balázs, a telepítést
ellenőrző halászati őr (balról). Mellette Kolompár Balázs, a marcali halnevelde munkatársa Fotó: GYF

Nemes Kálmán elmondta, egyes rendezvényeikről le kellett mondaniuk, így a hagyományos május elsejei versenyt sem tarthatták meg, házi viadaluk azonban volt. S arról is beszélt, hogy a szerdai halasítással biztosan nem fejeződött be az idei telepítések sora, valamikor ősszel saját költségvetésük terhére is fognak további pontyokat a vízbe tenni.

– A horgászok visszajelzései alapján úgy tűnik, itt a pontyot kedvelik a legjobban – folytatta az egyesületi elnök. – A halállományunk ugyanakkor változatos, hiszen kárász és keszeg is szép számban található a tóban, s vannak csukáink is. Az amurok létszáma megcsappant, azokat jobbára már kifogták a horgászok, s ebből a halfajból nem is várható utánpótlás.

A vasi szövetség ügyvezető elnöke, Puskás Norbert mindezt azzal egészítette ki, hogy a horgásztársak töretlen bizalmának, illetve a kezelésükben lévő horgászvizeknél tapasztalt, dinamikusan emelkedő jegyváltásoknak volt köszönhető az újabb telepítés. Ezúttal három tavat érintett a halasítás, két vasi helyszínhez csatlakozott Kerkafalva. A telepítések egész évben folyamatosak, egyrészt a helyi egyesületek jelzései alapján igyekeznek biztosítani az utánpótlást ott, ahonnan sok halat visznek el a horgászok, de igazodniuk kell a halnevelő telepek kapacitásához is. Nyáron a lehalászás mindig hordoz magában némi kockázatot, ezért gyakorlatilag az utolsó pillanatokban tudnak dönteni arról, melyik tóba, s mennyi halat visznek. Ezúttal Marcaliban tudtak vásárolni nyolcszáz darab, összesen mintegy 1350 kilogrammnyi pontyot.

– Ebben a több szempontból is különleges évben szerettünk volna még jobban odafigyelni arra, hogy minél többeknek legyen horgászati élményekben gazdag a nyári szabadsága – fűzte tovább Puskás Norbert. – A szerdai telepítéssel együtt már mostanra rekordmennyiségű, közel 73 és fél tonna hal került a szövetséghez tartozó vizekbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában