A szalézi rend tagja lett

2020.08.26. 11:30

Szerzetesként folytatja szolgálatát Kirner Antal Zoltán atya

Az ismert zalai Mária-kegyhelyen is mondott ezüstmisét nemrég Kirner Antal Zoltán atya, korábbi becsehelyi plébános. A szalézi szerzetesrend tagjává lett lelkipásztorral ennek apropóján beszélgettünk.

Gyuricza Ferenc

Kirner Antal Zoltán a pusztacsatári kegyhelyen tartott ezüstmiséjén

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

– Becsehelyről 2011-ben kerültem el, azt követően hat évig szolgáltam plébánosként Celldömölkön, egy Mária-kegyhelyen – beszélt pályafutása elmúlt szakaszáról Kirner Antal Zoltán. – Celldömölkön nemcsak az ottani Nagyboldogasszony-templom plébánosaként és a Mária-kegyhelyre érkező zarándokok fogadójaként szolgáltam, de a városnak van egy katolikus iskolája is, ahol szintén voltak feladataim. Menet közben aztán az Úr ismét „belenyúlt” az életembe, egyre erősebben éreztem részéről az újabb hívást. Azt éreztem, hogy még nem adtam oda mindent az Istennek, s egy, az eddigieknél mélyebb életre invitál, amit a szerzetesi küldetés jelent. 2017-ben ezért kértem felvételemet a Don Bosco által alapított szalézi rendbe.

Kirner Antal Zoltán a pusztacsatári kegyhelyen tartott ezüstmiséjén
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Kirner Antal Zoltán azt mondja, bár az egyházmegyés papság is nagyon erős elköteleződést jelent a keresztény hit megélése, valamint Isten szolgálata mellett, ő ennél is többre vágyott. Úgy fogalmaz: szerzetesként egyre inkább azt az életformát követi, amit annak idején Jézus Krisztus. A szerzetesek szabadon, tisztán, engedelmesen és szegénységben próbálnak élni, a szalézi rend tagjaiként pedig az ifjúság nevelésére és tanítására fordítanak kiemelt figyelmet, a legszegényebb, legelesettebb fiatalokkal foglalkoznak.

– Három éve, 2017-ben léptem be a rendbe – folytatta. – Először meg kellett tanulnom olaszul, mert a szaléziak noviciátusa Olaszországban, Genzano di Roma településen van, a rend tagjai ott folytatják a tanulmányaikat. A noviciátus elvégzése után egy évet még Olaszországban töltöttem el, az ottaniak marasztaltak, hogy Rómában, a Pápai Szalézi Egyetem hallgatójaként szalézi lelkiséget is tanuljak. Nagyon hálás vagyok ezért az egy évért is, mert olyan közösségbe kerültem, ami nagyon sokat adott nekem, rengeteget segített abban, hogy még tisztábban lássam az utamat. Az egyetemen 18 nemzet képviseletében összesen 33-an voltunk, azaz ott volt szinte a teljes világ. Olaszországból hazatérve pedig Kazincbarcikára, az ottani Szent József Rendházba kerültem.

A szalézi rend magyar tartományának négy településen van rendháza. Budapesten három helyszínen is: Óbudán, ami egyben a tartomány székhelye, valamint Újpesten és Rákospalotán. Rendházuk működik továbbá a Komárom-Esztergom megyei Péliföldszentkereszten – ahol 1913-ban az első magyarországi szaléziek letelepedtek –, továbbá Szombathelyen és Kazincbarcikán.

Iskolát Óbudán, Nyergesújfaluban és Kazincbarcikán tartanak fenn, kollégiumot Óbudán és Kazincbarcikán működtetnek. A borsodi városban található még a Don Bosco Nyomda, valamint itt működik a hét magyarországi szalézi oratórium egyike is.

– Kazincbarcikán az említett Don Bosco Szakiskolában látok el iskolalelkészi feladatokat, és kisegítő lelkészként a kazincbarcikai Avilai Szent Teréz Plébánián szolgálok tovább – tette még hozzá Kirner Antal Zoltán. – A szakiskolában nagyon hátrányos helyzetű, leginkább roma származású fiatalokkal foglalkozunk, próbálunk szakmát adni a kezükbe, illetve arra törekszünk, hogy a rendalapító útmutatásai szerint nagy szeretettel és vidám hangulatban jó keresztényeket és becsületes állampolgárokat neveljünk. Ennél szebb hivatást el nem tudnék képzelni magamnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában