Sokkal kevesebb az utas

2020.08.29. 09:00

Félmilliárd forintos hozzájárulás a zalaegerszegi tömegközlekedéshez

Tavaly már több mint 510 millió forinttal járult hozzá a megyeszékhelyi önkormányzat a helyi tömegközlekedés finanszírozásához.

Szabó Judit

A buszközlekedés is téma volt a városi önkormányzat csütörtökön megtartott, rendkívüli közgyűlésén. A képviselők egyhangúlag hozzájárultak ahhoz, hogy az önkormányzat módosítsa a Volánbusz Zrt.-vel kötött szerződését. A város hozzájárult ahhoz, hogy az állami vállalat hat új Mercedes-Benz Conecto G típusú csuklós autóbuszt telepítsen a megyeszékhelyre, amivel a 35 darabos zalaegerszegi helyi járműállomány jelenlegi, 15,25 éves átlagéletkora 11,83 évre csökken.

A buszokat a városi imázs­építés jegyében hamarosan híres zalaegerszegi történelmi személyek matricáival dekorálják, és ez így lesz minden új busz esetében – írta a közösségi oldalon Balaicz Zoltán polgármester a közgyűlésről szóló tájékoztatójában. Közölte: az elmúlt évtizedekben radikálisan csökkent a helyi tömegközlekedést igénybe vevők száma. A nyugdíjasok ingyen, a diákok pedig kedvezményesen utaznak. Így a Volánbusz bevétele csak félig fedezi a szolgáltatás költségét. A veszteséget az önkormányzat finanszírozza, ez 15 évvel ezelőtt 125 millió forint volt, tavaly már 510 millió forint.

Az országos törvényi szabályozásnak megfelelően módosult a városi fenntartásban működő kulturális intézmények alapító okirata, és alapítványi támogatásokról is döntött csütörtökön a közgyűlés.

Megtárgyalták Balaicz Zoltán beszámolóját a járványhelyzetben hozott helyi védelmi intézkedésekről. Ezzel kapcsolatban a polgármester emlékeztetett: idén elmarad a vadpörkölt- és borfesztivál, valamint a Zalaegerszegi Gasztrokulturális Egyesület által koordinált sörfesztivál is.

A következő, újra a díszteremben tartandó rendes közgyűlés szeptember 10-én lesz. A polgármester szerint akkor már pontosabban lehet látni a koronavírus miatti világválság hatásait Zalaegerszeg gazdaságára és az önkormányzat pénzügyi helyzetére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában