bensőségesebb, intimebb hangulat

2020.08.18. 17:30

Hétrétországba költözött idén a Fatemplom fesztivál

Talán még az eddigieknél is bensőségesebb, intimebb hangulat jellemezte az idei Fatemplom fesztivált, amelyet ezúttal nem a szokásos időpontjában, július közepén, hanem az elmúlt hét végén rendeztek meg a festői szépségű őrségi településen.

Gyuricza Ferenc

A Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar Sándor János vezényletével lépett fel Magyarföldön Fotó: Pezzetta Umberto

Módosult a rendezvény időtartama is, hiszen a szervezők ezúttal mindössze egyetlen napba sűrített programmal várták a fesztiválozókat, s még a keretek is változtak, a templomépítő színész-rendező Rátóti Zoltán, valamint a Kaláka együttes tagjainak közös ötletéből megvalósult Fatemplom fesztivált ezúttal a Hétrétország fogadta be.

A Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar Sándor János vezényletével lépett fel Magyarföldön Fotó: Pezzetta Umberto

– Valóban minden szempontból rendhagyóra sikeredett az idei Fatemplom fesztivál, de most ilyen időket élünk – mondta Gryllus Dániel, a Kaláka vezetője, a rendezvény főszervezője. – Szűkültek a keretek, a fesztiválra szánt időkeret mindenképpen. Az a periódus, amikor a Fatemplom fesztivált általában tartani szoktuk, a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések miatt ezúttal nem volt alkalmas a megrendezésre. Akkor még úgy tűnt, hogy augusztus 16-án már semmi sem akadályozza a programot, de aztán kiderült, hogy az ötszáz fős létszámkeretet továbbra is tartani kell. Ugyan az ötszáz főt nem értük el, de ennek a korlátnak a fenntartása is befolyásolhatta a rendezvényt. Azt látjuk, hogy az emberek tartanak az egészségügyi kockázattól, sokan nem mertek eljönni, s akik itt vannak, azok egy része is inkább távolabbról figyeli az eseményeket.

Sebestyén Márta Fotó: Gyuricza Ferenc

Gryllus Dániel hozzátette: azt az ötletet, hogy a Fatemplom fesztivált a Hétrétország keretein belül rendezzék meg, az utóbbi főszervezője, az Ome­ga dalszövegírójaként is ismert Sülyi Péter vetette fel. Ő javasolta, hogy a Hétrétország amolyan befogadó rendezvényként adjon egy-egy napot az egyébként elmaradó, hasonló szellemiségű és szemléletű, általa többnyire köztiválnak nevezett dunántúli nyári programoknak. A Fatemplom fesztivál mellett így lett többek közt a Hétrétország része a viszáki Tündérkert Ünnep, a Mediawave, a kiscsőszi Pajtafesztivál és a mecséri Ladikos Fesztivál is. Mindez ugyanakkor azzal is együtt járt, hogy a Fatemplom fesztiválra ezúttal egyetlen nap jutott.

– Ha tehát valami szűkült, akkor az időkeret biztosan – folytatta Gryllus Dániel. – A kulturális és közösségi rendezvényekre vonatkozó korlátozások bejelentésénél nekünk már teljes egészében kész volt a programtervünk. Ezt kellett visszamondanunk, azaz egyetlen napba sűrítenünk. Akik most vasárnap felléptek, azok jöttek volna júliusban is, viszont értelemszerűen mindenkit nem tudtunk most színpadhoz juttatni. Akik most nincsenek itt, őket jövőre szeretnénk újra meghívni.

A Kaláka tagjai a Kányádi Sándorról szóló kiállítás megnyitóján, a kép jobb szélén Gryllus Dániel Fotó: Gyuricza Ferenc

A vasárnapi rendezvény a hagyomány jegyében – illetve utalva arra is, hogy a fesztivál a fatemplom 2010-ben megvalósult felszenteléséhez vezethető vissza – ökumenikus istentisztelettel kezdődött, majd a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar, Sebestyén Márta és Andrejszki Judit, a Kaláka együttes, illetve a Kacsó Hangával és Berecz Istvánnal kiegészült Muzsikás együttes lépett fel, a zárókoncertet pedig Szirtes Edina Mókus és Rohmann Ditta adta.

Közben – a Kaláka műsora előtt – a község pajtaszínpadánál azt a fotókiállítást is megnyitották, amely a két éve elhunyt erdélyi származású költő, Kányádi Sándor életútját mutatta be. A fesztivál tehát továbbra is őrzi jellegét és szellemiségét, azaz nem nagy tömegeket vonzó rendezvény, hanem egy olyan kulturális élmény megszervezése a cél, amely harmonizál a természettel, a magyar hagyományokkal, valamint a fatemplom szakrális teréhez és környezetéhez is illeszkedik.

A koncertekhez a háttérben látható fatemplom környezete kínált szakrális teret Fotó: Pezzetta Umberto

A kiállítás bemutatásakor Gryllus Dániel elmondta: Kányádi Sándorral nagyon sokat dolgoztak együtt, nemcsak a Hangzó Helikon daloskönyv-sorozat első albumának elkészítése okán, hanem már előtte, illetve azt követően is, leginkább a barátságukból adódóan. Kányádi rendszeresen ajánlott is verseket a Kaláka tagjainak megzenésítésre, ezek közül jó párat hallhatott a közönség a vasárnap délutáni magyarföldi koncerten.

– Amiben biztosan nincs változás az eredeti elképzelésekhez képest, az a mi programunk, hiszen eleve úgy készültünk, hogy a 2020-as Fatemplom fesztiválon a Kányádi Sándor-műsorunkat mutatjuk be – mondta Gryllus Dániel a koncert kapcsán. – A Találkozások című kiállítást először 2018-ban, Budapest I. kerületében mutatták be, ahol Kányádi Sándor is élt. Azt gondoltuk, a Fatemplom fesztivál szintén méltó arra, hogy az itteni közönség is láthassa, s valóban nagy köszönettel tartozunk minden egyes közreműködőnek azért, hogy ez a tárlat végül Magyarföldre is eljutott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában