Mesterképzés is lesz

2020.08.06. 07:00

A PTE ETK zalaegerszegi központjába 85 főt vettek fel

A Pécsi Tudományegyetemre felvettek ötöde ebben az évben is az Egészségtudományi Karon választott életre szóló hivatást.

ZH

Az Egészségtudományi Karon (ETK) öt városban (Pécsett, Kaposváron, Szombathelyen, Zalaegerszegen és a szerbiai Zomborban) folynak képzések. Az ETK a hazai egészségtudományi felsőoktatási intézmények közül a legszélesebb képzési kínálatot nyújtja, hét alapképzési szakon tizenöt szakirányon, kilenc mesterképzési szakon és egy felsőoktatási szakképzésen nyújt tanulmányi lehetőséget. A kar hallgatói létszáma dinamikusan növekszik, hiszen míg 2010-ben 2352 fő, 2019-ben már 3097 hallgatója volt.

A 2020-as általános felvételi eljárással kapcsolatban dr. habil. Oláh András dékán közölte: szeptemberben összesen 994-en kezdhetik meg tanulmányaikat a karon. Nagy eredménynek tartja, hogy a PTE szakjai közül a legtöbb hallgató, 634 fő az ETK egyik szakára, az ápolás és betegellátás alapszakra érkezik.

Az egyetemen az általános felvételi eljárásban 2016 óta, így idén is, a legtöbb hallgatót az Egészségtudományi Kar vette fel. Az egészségügyi alapképzési szakok esetében a karon 747 fő kezdheti meg tanulmányait, így a kar továbbra is jelentősen hozzájárul az egészségügy szakemberszükségletének biztosításához.

A Zalaegerszegi Képzési Központban az Egészségtudományi Kar idén bővítette a képzési kínálatot, így sport- és rekreációszervezés alapképzési szakon rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakirány indult. A karon először Zalaegerszegen indítanak mesterképzést nem pécsi helyszínen, a fizioterápia mesterképzési szakot levelező munkarendben tudták megszervezni. A Zalaegerszegi Képzési Központban 85-en kezdhetik meg a tanulmányaikat ősszel. A legnépszerűbb képzés az ápolás és betegellátás alapszak gyógytornász szakiránya, amelyre 68 főt vettek fel.

Dr. habil. Oláh András elmondta, hogy a külföldi hallgatók beiskolázását a kar egyik sikertörténetének tartja. Az idegen nyelvű képzést öt éve kezdték el nyolc fővel, mára azonban közel 250 fő folytat tanulmányokat az angol nyelvű programjaikon a világ 39 országából.

Hozzátette, hogy a PTE ETK-n indult el elsőként az országban az Advance Practice Nurse, azaz a kiterjesztett hatáskörre felkészítő angol nyelvű ápolói mesterképzés. A fejlődés következő lépcsőfoka, hogy a képzési központokban is elindulhasson az idegen nyelvű oktatás. Elsőként a Zalaegerszegi Képzési Központban a gyógytornász-, illetve Szombathelyen az ápoló szakirányt tervezik indítani angol nyelven, majd a Kaposvári Képzési Központ képzési portfólióját az angol nyelvű orvosi diagnosztikai analitikus alapképzési szak indításával szeretnék bővíteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában