Egy lépéssel közelebb

2020.07.06. 07:00

Lezárult a zalaszentiváni deltavágány előkészítése

Újabb lépéssel került közelebb a megvalósításhoz a zalaszentiváni deltavágány, miután a GYSEV Zrt. sikeresen lezárta a projekt előkészítését. Amennyiben elkészül, egyszerűbb lesz a személy- és tehervonat-közlekedés Zalaegerszeg térségében.

ZH

Az előkészítési projekt össz­költsége 350 millió forint, ez 100 százalékban az EU kohéziós alapjának vissza nem térítendő támogatásából valósult meg, tájékoztatta lapunkat a GYSEV.

Mint közleményükben írják, a zalaszentiváni deltavágány megépítésére azért van szükség, mert a Szombathely és Zalaegerszeg között közlekedő személyvonatok, valamint az észak–déli korridoron, Szlovénia irányába közlekedő és onnan érkező tehervonatok jelenleg csak menetirányváltással tudnak áthaladni a zalaszentiváni állomáson. Ez növeli a menetidőt, emellett külön tolatószemélyzetet igényel.

A Zalaszentivántól nyugatra megépülő új összekötő, azaz deltavágány jelentősen egyszerűsítené a vasúti közlekedést a térségben: menetirányváltás nélkül, rövidebb menetidővel közlekedhetnének a vonatok, ami növelné a vasút versenyképességét mind a személy-, mind a teherszállításban.

A GYSEV Zrt. az elmúlt időszakban elvégezte a deltavágányprojekt komplett előkészítését. Megtörtént a tervezési munkához szükséges teljes körű állapotfelmérés, elkészült a kivitelezéshez szükséges tervdokumentáció, emellett a vasúttársaság megszerezte a megvalósításhoz szükséges jogerős engedélyeket.

Amennyiben a beruházás támogatást kap a megvalósításra, 1,8 kilométer új vágány épülhet, 6 kitérővel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában