Gyenesdiáson bíznak a fejlesztésekben

2020.07.30. 11:30

A járványhelyzet idén 170 milliós veszteséget okoz a családbarát üdülőfaluban

Idén mintegy 170, jövőre pedig 100 millió forintos kiesést okoz a koronavírus-járvány az üdülőfaluban. A településen viszont a takarékosság mellett nem mondtak le a fejlesztésekről, inkább előremenekülnek.

Péter B. Árpád

A Diási Játékstrand a fejlesztéseknek köszönhetően idén a Balaton legjobbja lett, ez egyébként látszik is a forgalmon Fotó: Péter B. Árpád

Gál Lajos polgármester lapunknak arról beszélt, a turisztikai régiók településeit érzékenyen érinti a Covid, a veszteség mindenütt jelentős az elmaradt bevételek, illetve a központi védekezésre átcsoportosított források miatt. Az idegenforgalmiadó-kiesés, illetve az ifa után eddig járt állami kiegészítés elvonása a költségvetés – és így a tervek – átgondolására készteti Gyenesdiást is. – Arra kell készülnünk, hogy az idei mellett a jövő évi költségvetésünk is szűkösebb lesz annál, mint amivel előzetesen számoltunk – fogalmazott Gál Lajos. – Bizakodásra ad okot, hogy a főszezon eddig szépen alakul. Amennyiben sikeres hónapokat zárunk, mérsékelhető a veszteség.

A nehézségek ellenére Gyenesdiáson nem mondtak le a fejlesztésekről, hiszen, ahogyan eddig, most is ebben látják az előrelépés lehetőségét. A település mindkét strandján, a Kisfaludy-program támogatásával, jelentős beruházásokkal készültek a nyárra, s júniusra végeztek is a munkálatokkal.

Új napozóstégeket, megújuló energiát használó meleg vizes zuhanyzókat és családbarát mosdókat alakítottak ki, s felfrissítették a zöldfelületeket is, így a Játékstrand és a Lidó is megújulva várta a vendégeket. Ám nemcsak közvetlenül a tóparton fejlesztenek Gyenesdiáson: szintén pályázati finanszírozással már megkezdődött a Szent János-forrás mellett álló, több mint 500 éves Talabér-malomépület rekonstrukciója is, nemrégiben pedig megújult a forgalmas főút több mint egy kilométeres szakasza és környezete a Magyar Közút beruházásában.

Az eredmények pedig nem maradnak el: a Diási Játékstrand lett idén a Balaton legjobb fürdőhelye, emellett a legbiztonságosabb strand minősítést is kiérdemelte a Kék Hullám Zászló zsűrijétől. Gál Lajos fontosnak nevezte azt is, hogy a tavalyelőtt átalakított Lidó 2019-ben négy, most öt csillagot kapott a balatoni fürdőhelyek versenyében.

A Diási Játékstrand a fejlesztéseknek köszönhetően idén a Balaton legjobbja lett, ez egyébként látszik is a forgalmon Fotó: Péter B. Árpád

– Mindez nagymértékben köszönhető a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatainak, illetve annak, hogy önkormányzatunk ezeket a forrásokat ki tudta egészíteni – szögezte le a polgármester. – Tudjuk, hiszen megtapasztaltuk, hogy a folyamatos, családbarát fejlesztések vezetnek a hosszú távú sikerre, éppen ezért ezekről nem mondunk, nem mondhatunk le a vírushelyzetben sem, hiszen ez szolgálja a jövőt, a helyiek megélhetését.

Gál Lajos hozzátette, a zalai Balaton-part, tehát a négy település igazi minőséget biztosít a vendégeknek, és a jelenlegi helyzetben különösen előremutató, hogy nem egymás ellenében határozzák meg magukat, hanem összefogva, közösen tervezve és együttműködésben dolgoznak. Ez a szemlélet egyébként Gyenesdiáson is igaz, ahol az önkormányzat és a szolgáltatók, vállalkozások között teljes az összhang.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában