Őrzik a népszokásokat, továbbadják a hagyományokat

2020.06.25. 09:00

Tűzugrás, varázslatok Szent Iván éjjelén Zalaegerszegen

„Rakjuk a tüzet, szentiványi tüzet / Gyere rózsám, gyere velünk!” – hallatszott el egészen a botfai Avasokig a besenyői dombtetőről áradó zoborvidéki népdal szerdára virradó éjszaka. A nótát tettek követték, s a közösségi ház parkjában hamarosan fellobogott a varázslatos Szent Iván-éji máglya.

Fincza Zsuzsa

Gaál Péter és felesége, Annamária sem hagyta ki a tűzugrást. Ezzel tanúsították, hogy változatlanul szeretik egymást, és fontos számukra a család Fotó: Fincza Zsuzsa

A népdalt Horváth Ernőné Baksa Edit, az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület művészeti vezetője tanította a jelenlévők népes táborának, megemlékezve a nyári napforduló, s egyúttal az év legrövidebb éjszakájához fűződő népszokásokról. A Besenyői Baráti Kör és a Tarsoly Erdélyi Mezőségért Egyesület a besenyői közösségi ház udvarán Szentivánéji tűzugrás címmel indította újra közös rendezvényeik sorát, s invitálásukra Zalaegerszeg szinte minden városrészéből és környékéről érkeztek résztvevők, köztük házaspárok a gyermekeikkel.

– Sajnos sok szép hagyományunk elfelejtődött, ezek közé tartoznak a misztikus és varázslatos Szent Iván-éji szokások. A régi rítust egy kicsit leporoltuk, próbáltuk a gyermekek és a fiatalok számára is vonzóvá tenni, ugyanakkor igyekeztünk lehetőséget teremteni egy autentikus népzenei és néptáncos találkozónak is. A kézműves-foglalkozáson tündérkoszorúkat, barátságkarkötőket fontunk, felelevenítettük a varázslatos éjszaka egészségmegőrzésével, szerelemmel, házassággal kapcsolatos mágikus praktikáit. Ezek sorában talán a legfontosabb, hogy a házaspárok, akik együtt átugrották a Szent Iván-éji tüzet, gyermekeik szeme láttára tanúsították, hogy változatlanul szeretik egymást, és fontos számukra a család – hangsúlyozta Gaál Annamária, Tarsoly Erdélyi Mezőségért Egyesület alapító vezetője.

Gaál Péter és felesége, Annamária sem hagyta ki a tűzugrást. Ezzel tanúsították, hogy változatlanul
szeretik egymást, és fontos számukra a család Fotó: Fincza Zsuzsa

– A népzenei programot az összetartozás jegyében szerveztük, a régi Magyarország minden részéről válogattunk népdalokat, táncokat. A talp­alávalót a Gyéres zenekar húzta, a népdalokat Ferincz Adrienn és Baksa Edit néni tanította be. A szervezésből oroszlánrészt vállaltak besenyői barátaink, akikkel immár egy éve tartunk közös rendezvényeket. Az örvendetesen egyre népszerűbb táncházak hangulatát a rendezvény záró programjába loptuk be: a hamvadó Szent Iván-éji máglyát moldvai körtánccal búcsúztattuk – tette hozzá Gaál Péter.

Előtte persze az egészségmegőrzés okán még illatos füveket, levendulát szórtak a lángokba, az ünnephez kapcsolódó népdalokkal szították a tüzet, majd a bátrabbak táborából a barátok, a párok kézenfogva átugrották a már megszelídült tüzet, megerősítve ezzel a kapcsolatukat. Természetesen a gyerkőcök a mulatság ezen részéből sem maradtak ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában