évforduló

2020.06.24. 09:00

Tizenöt éves Germersheim és Zalaszentgrót testvértelepülési kapcsolata

A zalai város és a németországi Germersheim vezetői 15 éve írták alá a partnerségi megállapodást.

ZH

Császár József (balról) és Dieter Hänlein aláírja az együttműködési megállapodást 2005-ben Fotó: ZH/Archívum

Az eredeti tervek szerint az évforduló megünneplésére Germersheimbe utazott volna egy zalaszentgróti küldöttség. A járványügyi helyzetre tekintettel a látogatás elmaradt, csak fényképet küldtek Németországba maguk helyett a baráti kör tagjai. Másfél évtizeddel ezelőtt, 2003. október 16-án a németországi Pfalz tartományból több polgármester és képviselő érkezett partnerkapcsolat kialakítása céljából Vas és Zala megyébe. A zalaegerszegi bemutatkozás után Germersheim polgármestere, Dieter Hänlein és Walter Seidel tartományi tanügyi vezető kíváncsi volt Zalaszentgrótra.

A várost Szalay Csaba mutatta be a vendégeknek. Zalaszentgrótról a következő év májusában utazott küldöttség a leendő partner megismerésére a közel 900 kilométerre lévő, Rajna menti Germersheimbe. A helyiek az azóta is többször megtapasztalt szívélyességgel fogadták a Császár József polgármester vezette csoportot. Rá egy évre, 2005. június 4-én Germersheimben a város ünnepi rendezvénye, az Erődünnep során a két polgármester aláírásával hivatalosan is létrejött a partneri kapcsolat. Mindkét városban megalakult a baráti kör. Összehangolt terv szerint tartják rendezvényeiket, találkozóikat. A kapcsolatokról Baracskai József polgármester, aki 15 éve önkormányzati képviselőként vett részt az aláíráson, elmondta, hogy akkor Markus Schaile, a mostani polgármester alpolgármestereként dolgozott Germersheimben. Már akkor baráti viszony alakult ki kettejük között, és ez a jó kapcsolat megmaradt, a két baráti társaság között is.

A szentgróti ifjúsági önkormányzat is támogatást kapott a kintiektől. Germersheimi látogatásuk során felvették a kapcsolatot az ottani fiatalság szervezeteivel, különböző közös programjaik vannak. A két települési önkormányzat jelenleg a biológiai szúnyoggyérítésben működik együtt. A Rajna-partiak tapasztalatait magyar szakemberek bevonásával hasznosítják itthon, a Zala partján.

Császár József (balról) és Dieter Hänlein aláírja az együttműködési
megállapodást 2005-ben Fotó: ZH/Archívum

- Mindannyiunknak, nekik és nekünk is Európa az otthonunk. Konzultálunk a partnerünkkel az uniós pályázatokról, megbeszéljük a jó gyakorlatokat, kicseréljük a városvezetés tapasztalatait. Jó kapcsolat van az intézményvezetők között is. Elsőnek kellett volna említenem a két város baráti társaságának a tizenöt év alatt kialakult szoros kapcsolatát. Már közvetlen kapcsolat is létrejött családok között. Ha hozzánk látogatnak a német vendégeink, megmutatjuk nekik, amire büszkék vagyunk. Többször jártunk velük Keszthelyen, a Balatonnál. Idén ősszel jönnek legközelebb, tervezzük a zalaegerszegi járműipari tesztpálya és a falumúzeum bemutatását. Ha mi járunk Germersheimben, velünk is megismertetik nemcsak a város, hanem a tágabb környék nevezetességeit is. Nagyon várjuk már a következő találkozást- nyilatkozta Baracskai József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában