Csak a nagy halak számítottak

2020.06.29. 12:00

Négy napig versenyeztek a bojlisok Pölöskén

A Pölöskei Horgászok Egyesülete harmadik alkalommal rendezte meg a múlt hét közepétől vasárnap délig tartó, négynapos, nyílt nevezéses bojlis horgászversenyét.

Hajdu Péter

A zalai fiúk szombat délelőtti zsákmányaikkal: Baksa Máté, Simon Martin, Németh Ádám

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

A nagyobb méretű halak kifogására kifejlesztett speciális csalival, a bojlival való horgászatnak külön kasztja van a horgászok körében, akik elsősorban azokra a vizekre járnak amelyekről tudni lehet, hogy nem ritka bennük az öt-, tízkilós vagy annál is nagyobb ponty. Évek óta ezek közé a horgászhelyek közé tartoznak a pölöskei kis tavak, ezek közül a délin rendezik meg a bojlis versenyeket. Bojlin kívül még az ugyancsak speciális pontycsali, a tigrismogyoró volt az engedélyezett csali, illetve etetőanyag.

A zalai fiúk szombat délelőtti zsákmányaikkal: Baksa Máté, Simon Martin, Németh Ádám
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

– Ilyenkor a horgászok letáboroznak a tó partján, és négy napig ott laknak sátrakban, mindennap megy a verseny, mindennap délben van a hivatalos mérlegelés. Ez a bojlizás tulajdonképpen egy életmódnak is felfogható. Csak a nagy halak számítanak a versenyben, az ennél kisebbeket le sem mérjük – közölte Balázs Árpád, az egyesület elnöke.

Szombaton délelőtt Molnár Lászlóval, az egyesület titkárával jártuk körbe a tavat.

– Nyolc csapat indult 3-3 fővel, a legtávolabbi vendég horgászok Kecskemétről érkeztek. A legeredményesebb eddig a zalai húsz év alatti fiatalok csapata. Az előző versenyeket is ők nyerték, és a mostani rész­eredmények alapján is valószínűleg az övék lesz a kupa, annyira elhúztak már. Az első 24 órában 112 kilót fogtak, tegnap bőven 200 kiló fölött voltak – tájékoztatott Molnár László, miközben a sátrakkal körülvett tóparton jártunk.

– Négyéves koromban ismerkedtem meg a horgászással. Szeretem az úszós, a féderes horgászatot is, a rablóhalakra történő pergetés nem köt le. A bojlizás fogott meg igazán, ebben vagyok eredményes. Az eddigi legnagyobb pontyom 17,25 kilogrammos ponty volt – mondta a lickóvadamosi Simon Martin, aki idén érettségizett az egerszegi Ganzban, de, mint mondta, még egy évig marad technikus szakon. Csapattársai, a csatári Baksa Máté és Németh Ádám szombati részeredménye 300 kilogramm felett volt, s tegnap délután megtudtuk, hogy 456,87 kiló fogásukkal ők nyerték az idei kupát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában