Angyalok és Csavargók Művésztelep

2020.06.24. 14:00

„Hévíz határtalanul” – Idén Trianonra emlékezve alkotnak a fürdővárosban

Idén ötödik alkalommal rendezik meg az Angyalok és Csavargók Művésztelepet, ezúttal külföldi résztvevők nélkül. A „Hévíz határtalanul” mottó több mindent kifejez.

Péter Árpád

Izgalmas volt és sokakat vonzott a múlt hétvégi szabadtéri workshop és tárlat is Fotó: Karnics Tibor

A tételmondat kijelöli a tematikát, ugyanakkor emlékeztet a trianoni diktátum századik évfordulójára, és arra is, hogy a járványhelyzet miatt ezúttal határon túli magyar, illetve külföldi alkotók nem jöhettek el, mert a szervezés, illetve a művésztelep június 10-i nyitása idején erre még nem volt lehetőség, fogalmaz Hermann Katalin, a Festetics György Művelődési Központ igazgatója.

- A hangulat hagyományosan kiváló – folytatja a direktor -, a 14 résztvevő a Belvárosi és az Egregyi Múzeumban, illetve a város bármely pontján alkothat, természetesen a nálunk megszokott módon, nyilvánosan. Érdeklődőben pedig ezúttal sincs hiány, és népszerű volt a workshop, illetve az addig elkészült munkákat bemutató rögtönzött szabadtéri tárlat is az elmúlt hétvégén. A témaválasztás és -feldolgozás rendkívül változatos, folytatja Hermann Katalin, vannak figurális és absztrakt megközelítések, monokróm és nagyon színes alkotások egyaránt. Minden művész a saját habitusán átszűrve jeleníti meg a mottót, de egyben közösek a képek: rendkívül színvonalasak, így értékes kollekció kerül majd az érdeklődők elé, akik azt is felfedezhetik, ahogyan az alkotások egy részén tükröződik Hévíz hangulata, másoknál viszont naturálisan tűnik fel a város. A művelődési központ 150 ezer forintos fődíjat ajánlott fel, ezenkívül pedig vannak olyan jutalmak, amelyeket a művésztelep támogatói adnak: például üdülésre, kikapcsolódásra hívva vissza egy-egy alkotót. A zárókiállítás csütörtökön 11.30- kor nyílik a Belvárosi Múzeum emeletén, amit Verebes György Munkácsy-díjas festőművész, a Szolnoki Művésztelep vezetője – egyben az itteni zsűri elnöke – nyit meg.

Izgalmas volt és sokakat vonzott a múlt hétvégi szabadtéri workshop és tárlat is Fotó: Karnics Tibor

-Hiánypótló ez a művésztelep, hiszen folyamatos igény volt a festők és a nagyközönség részéről is egy ilyen jellegű rendezvényre – szögezi le Hermann Katalin.

- A résztvevőket minden esetben inspirálja a környezet, s mi sem természetesebb, mint hogy csodálatos, gondozott városunk megihleti az ideérkező festőket, így számos olyan alkotás született már, amelynek témája Hévíz városa, illetve a szűkebb régió volt. További eredménye az alkotótelepnek, hogy a Muzeális Gyűjteményünk évről évre értékes, izgalmas műalkotásokkal gyarapodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában