Vallás

2020.06.03. 09:00

Egyházmegyei átszervezések lesznek augusztustól

Több zalai egyházközséget is érintenek azok a személyi és területi átszervezések, amelyeket dr. Székely János, a szombathelyi egyházmegye főpásztora rendelt el. Az augusztus 1-jétől hatályos diszpozíciókat a pünkösdi ünnepek alatt hirdette ki a megyés püspök.

Gyuricza Ferenc

Dr. Székely János szombathelyi megyés püspök Fotó: archív/GyF

A főpásztori döntések értelmében a novai Nagyboldogasszony plébánia új vezetője a zalaegerszegi Szent Mária Magdolna plébánia eddigi káplánja, Nagy Tamás lesz. A göcseji településen 2019 augusztusa óta szolgálatot teljesítő Dóka Ferenc Őriszentpéterre kerül.

Nagy Tamás megüresedő helyét nem töltik be Zalaegerszegen, ám a kaposvári egyházmegyéhez tartozó zalaszentbalázsi plébániáról 2019-ben nyugállományba vonult Fliszár Károly főesperes az illetékes főpásztor, Varga László engedélyével kisegítő lelkészi feladatokat lát majd el a megyeszékhelyi Szent Mária Magdolna plébánián. A zalaegerszegi Jézus Szíve Plébániára viszont kerül új káplán, Kis Kornél OFM személyében, s ugyancsak ide érkezik majd Kardos Csongor OFM ferences rendi atya is, utóbbi mint gvárdián szolgál tovább.

Dr. Székely János szombathelyi
megyés püspök Fotó: archív/GyF

A Lentiből elszármazott Déri Péter a csehimindszenti plébánián eltöltött nyolc éve után augusztus első napjától Jánosházára kerül. Utódja pedig az a Huszár Balázs lesz, aki 2013/14-ben Salomváron volt plébános. A 2013 és 2018 között lenti plébánosként szolgált, majd onnan Őriszentpéterre került Köbli Tamás augusztustól a Brenner János Oktatási Központ iskolalelkészi feladatait látja el, emellett a II. János Pál Katolikus Szakkollégium és a Brenner János Kollégium spirituálisává, illetve az Egyetemi Lelkészség lelkészévé is őt nevezte ki dr. Székely János. Továbbá megbízta a lelkészség temploma, a Jézus Szíve Zárdatemplom lelkipásztori teendőinek ellátásával is.

Az egyházmegye papjai közül a korábban többek között Muraszemenyén, Pákán és Tótszerdahelyen is szolgált Harangozó Vilmos nyugállományba vonul, de kormányzóként továbbra is ő vezeti a kőszegi plébániát. A 2017/18-ban Lentiben káplánként szolgált, majd hasonló beosztásban előbb Jánosházára, onnan pedig Szentgotthárdra került Kaszás Csaba Richárd ugyanezen feladatkört augusztustól Körmenden viszi tovább.

Dr. Székely János ezeken felül egy területi átrendezésről is döntött: a zalaegerszeg-andráshidai filiális egyházközséget a zalaegerszegi Jézus Szíve plébániától a nagykutasi plébániához csatolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában