Felhívják a figyelmet az autósok és a gyalogosok kötelezettségeire

2020.05.14. 11:30

Zebráknál tart fokozott ellenőrzést a rendőrség

A hétfőn lezajlott közlekedési kultúra napja után május 12–14. között az Országos Rendőr-főkapitányság az Országos Baleset-megelőzési Bizottsággal együtt Zebra-terv néven baleset-megelőzési kampányt hirdetett. A háromnapos akciósorozat a közlekedés legvédtelenebb résztvevőire, a gyalogosokra hívja fel a figyelmet. Ez idő alatt a városokban főleg a zebrák környékén tapasztalható jelentősebb rendőri jelenlét, mint tegnap Zalaegerszegen és Lentiben is tapasztalhattuk.

HP, KT

Zalaegerszegen több zebránál figyelték a rendőrök a gyalogosok és az autósok közlekedését Fotó: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai szerdán Zalaegerszegen több gyalogos-átkelőhely környékén figyelték a gyalogosok és a járművezetők mozgását. Erre azért is volt többek között szükség, mert 2019-ben Zala megyében több gyalogos megsérült közlekedési balesetben, és sajnos volt, aki életét vesztette, köztük olyan is, akit éppen a zebrán gázoltak halálra.

A rendőrök szükség esetén ellenőriztek, illetve tanácsot is adtak. A megyeszékhelyen elsősorban három eléggé veszélyes helyen ellenőrizték a közlekedést, a Vágóhíd utca és a belső elkerülőút kereszteződésében levő gyalogos-átkelőnél, a Platán soron, a ruhagyár előtti átkelőnél (ez a két zebra egyébként már korábban érzékelőkkel és az útba épített villogó lámpákkal is fel lett szerelve), a harmadik ellenőrzési pont pedig a Göcseji úti OMV benzinkút közelében levő átkelőhely volt.

Zalaegerszegen több zebránál figyelték a rendőrök a gyalogosok és az autósok közlekedését
Fotó: Katona Tibor

– A balesetveszélyes gyalogos-átkelőhelyeknél fokozott ellenőrzéseket tartunk, két céllal. Tudatosítani akarjuk, hogy a gyalogos-átkelőhelyen áthaladó gyalogosnak elsőbbsége van, amit meg kell adni. A másik, hogy tudatosítani kell a gyalogosokban is, hogy vannak olyan közlekedési szabályok, amelyek rájuk vonatkoznak, de számos esetben figyelmen kívül hagyják. S vannak olyan jelenségek, közlekedési szituációk, amiket a KRESZ nem tilt, nem szabályoz, de oda kell rájuk figyelni, mert balesetveszélyt hordoznak magukban. Például a fiatalok sokszor a fülükbe dugott fülhallgatóval, zenét hallgatva mennek át az úton, miközben fel sem néznek, vagy éppen telefonálnak. Azt viszont előírja KRESZ, hogy az úttestre lépés előtt meg kell győződni annak veszélytelenségéről. Az ellenőrzés érinti a kerékpárosokat is, akik néha áthajtanak olyan gyalogátkelő-helyeken, amelyeken ezt nem tehetnék meg – adott tájékoztatást a Vágóhíd utca sarkán levő zebránál Anti András alezredes, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője.

Lentiben a Zebra-terv közlekedésbiztonsági akcióhoz kapcsolódva a Kossuth út és az Akácfa utca kereszteződésébe a közlekedési rendőrök színes szórófestékekkel érkeztek, nem véletlenül, hiszen a forgalmasabb útkereszteződésekben a gyalogos-átkelőhelyek elé figyelemfelhívó felfestéseket helyeztek el. A munkába bekapcsolódott egy általános iskolás diákokból álló csapat is, amelynek tagjai segítettek a piktogramokat felfesteni a zebrák előtti járdaszakaszokra.

 

Komláti Beatrix őrnagy, a Lenti Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti alosztályának vezetője közben felhívta a gyerekek és az arra járó gyalogosok figyelmét a biztonságos közlekedés fontosságára és a gyalogosokra vonatkozó szabályokra. A zebrák előtt az élénk rózsaszín, áthúzott fülhallgatót és a narancssárga, áthúzott mobiltelefont ábrázoló jelzés az utóbbiak biztonságát szolgálja.

A piktogramokat az önkormányzat által kezelt közterületekre festették, az akciót Horváth László, a város polgármestere is támogatta, illetve megköszönte a rendőrök munkáját. Elmondta, hogy a közlekedés biztonságát javító kezdeményezésekhez a város minden támogatást megad, és nagy szükség van az ilyen intésekre, hiszen nemrég történt is baleset az egyik gyalogátkelőnél: egy fülhallgatót használó fiatalt ütöttek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában