Az erdészetek most sem mondanak le arról, hogy a természet szeretetére neveljenek

2020.05.14. 15:00

Online látogatás az erdei iskolában

Online erdeiiskola-sorozat indult az ország erdőgazdaságainak közreműködésével. A tanév végéig tartó kezdeményezésben részt vesz a Zalaerdő Zrt. is, amelynek munkatársai két adást készítenek.

Péter B. Árpád

A személyes élmény most elmarad, de az erdei iskolák online próbálják pótolni ezt Fotó: Zalaerdő

A digitális tanrend miatt tavasszal elmaradtak a hagyományos erdei iskolai foglalkozások (is) – a gyerekek, a pedagógusok és az erdészeti szakemberek legnagyobb bánatára. Néptelen most Zalában az obornaki Nyitnikék és a csömödéri Zakatoló Erdészeti Erdei Iskola is. Ezt az űrt próbálja betölteni az agrártárca támogatásával indult online sorozat, amelyben az állami és magán erdőgazdaságok munkatársai rendhagyó foglalkozásokat tartanak.

– Azt szeretnénk, ha a gyerekek a jelenlegi helyzetben is részesei lehetnének a természet tavaszi ébredésének – fogalmazott Steyer Edina, a Zalaerdő Zrt. PR-előadója –, s továbbra is fontos célunk, hogy a fiatalok elsajátíthassák a környezettudatos gondolkodás alapjait. Az online erdei iskola egyúttal segítséget nyújt a pedagógusoknak a digitális oktatásban is.

Az Országos Erdészeti Egyesület Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján, továbbá az erdőgazdaságok közösségi felületein is elérhetők a hétköznapokon jelentkező, 15-20 perces videók, amelyek elsősorban az általános iskolás korosztálynak szólnak. Segítségükkel bárki ellátogathat virtuálisan az ország erdeibe, hiszen a Nyírségtől Zaláig számos erdészet vállal aktív szerepet a sorozatban.

A személyes élmény most elmarad, de az erdei iskolák online próbálják pótolni ezt Fotó: Zalaerdő

A Zalaerdő munkatársai két adást készítenek, a Budafai Arborétumról szóló június 4-től látható, az Erdőjárás kezdőknek című epizód pedig 10-én kerül fel a közösségi felületekre, adott tájékoztatást Steyer Edina, hozzátéve, az erdőpedagógusok és erdészeti szakemberek által összeállított országos programban olyan témák szerepelnek, mint például a nyomolvasás és nyomkeresés, a gyógynövényismeret, mind­ezen túl pedig a fiatalok megtanulhatnak papírból fecskét hajtogatni, megismerkedhetnek a madárgyűrűzéssel, valamint az év fájával és madarával is. A videók mellett az erdőgazdaságok megoldandó feladatokat, rejtvényeket és további erdei iskolai tartalmakat is feltöltenek a saját közösségi oldalukra.

A Budafáról szóló filmből kiderül majd például az is, hogy ott a faállomány jelentősen átalakult az évek során, a legutóbbi nagy változást a 2000 körüli esztendőkben az aszálykár utáni szúkárosítás miatt a luc pusztulása hozta, emiatt az akkori lucosok helyét mára átvették a károsítóknak jobban ellenálló fajok.

Steyer Edina emlékeztetett: az erdei iskolákat az erdőgazdaságok honosították meg Magyarországon, és ma már országszerte 40 intézményben évente több mint 100 ezer gyermeket oktatnak a természet tiszteletére. Erről a célról pedig a mostani helyzetben sem akarnak lemondani, ezért született meg az online erdeiiskola-sorozat. Azt is megtudtuk, a Zalaerdő Zrt. által működtetett Csácsbozsoki és Budafai Arborétum nyitva van, utóbbit az elmúlt hétvégén is több százan keresték fel, és az erdők látogatása sem tiltott. A turistautak, a parkerdők, a tanösvények várják a feltöltődni vágyókat, ám az érvényben lévő szabályokat itt is be kell tartani, vagyis kerülni kell a csoportosulást s betartani a 1,5 méteres védőtávolságot. Az erdőgazdaságok azt javasolják, tanácsos elkerülni a turiszti­kai­lag kiemelt kirándulóhelyeket, és célszerű most olyan helyre menni, amely kevésbé látogatott, felkapott. Ehhez bőséggel lehet tippeket kapni az erdészetek honlapján, vagy a termeszetjaro.hu oldalon.

Steyer Edina azt is elmondta lapunknak, tegnap ismét megnyitották a nagykanizsai Csónakázó-tónál lévő kilátót, ahol a beléptető rendszer segítségével szabályozni tudják a látogatók számát, elkerülve, hogy egy időben túl sokan tartózkodjanak a felújított létesítményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában