Koronavírus Zalában

2020.05.05. 13:45

Koronavírus: ezeket a szigorításokat vezették be Zalaszentgróton

Az alábbiakban Baracskai József polgármester részletes keddi lakossági tájékoztatóját közöljük.

zaol.hu

Baracskai József

Fotó: ZH Archívum

„Kedves Zalaszentgrótiak!

A Kormány 168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelete a védelmi intézkedésekről alapján, a védekezés új szakaszba lép, fokozatosan, szigorú menetrend mellett indítják újra az életet Magyarországon. Vidéken, új védelmi intézkedések bevezetésével szüntették be a kijárási korlátozást. Zalaszentgróton, más vidéki városokhoz hasonlóan az alábbi szigorításokat vezetjük be 2020. május 4-től kezdődően:

  • A közösségi tereken, gyülekezési célú helyszíneken, buszvárókban, piacon, sorban állásra kijelölt helyeken kötelező a védőmaszk, vagy más, az orr és a száj eltakarására alkalmas textil viselete.
  • Mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot (a továbbiakban: védőtávolság) tartani. Különösen fontos ez a zsúfolt helyeken, ahol viszonylag kis helyen tartózkodik sok ember. A védőmaszkok igényelhetőek a zalaszentgróti Vöröskeresztnél és a Szociális Alapszolgáltatási Központnál.
  • Az üzletek és szolgáltatók korlátozások nélkül kinyithatnak.
  • Az éttermek, kávézók, cukrászdák kerthelyiségei megnyithatnak.
  • Felszólítom a kereskedelmi egységek, üzletek tulajdonosait, illetve üzemeltetőit, hogy csatlakozzanak ehhez a szabályozáshoz, valamint tartsák és tartassák be a 1,5 m távolságtartási ajánlásokat is. A boltokban tapasztalható zsúfoltság az egyik legnagyobb veszélyforrás! Az üzemeltető felelőssége, hogy védje a saját alkalmazottjait és a vevőit is!
  • A Termelői Piac a korábbiakhoz hasonlóan látogatható, 7-10 óráig és 12-13 óráig a 65 év alattiaknak, 10-12 óráig a 65 év feletti korosztálynak. A védőmaszk, vagy más, az orr és a száj eltakarására alkalmas textil viselete és a védőtávolság betartása kötelező. Vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy a piac kereskedelmi részének megnyitására, a továbbiakban van-e mód.
  • A Szentgrótért Kft. munkatársai a rendeletben előírtak alapján szerdai és csütörtöki napokon folytatják a piac területének és a nagyobb látogatottságú közterületek, lakótelepek, forgalmasabb utcák fertőtlenítését.
  • A Szent Gróth Termálfürdő szabadtéri medencéi, megfelelő beléptetési és biztonsági előírások mellett, május 16-tól látogathatóak lesznek.
  • A városi szabadtéri és zártkörű rendezvényeket 2020. augusztus 15-ig lemondjuk.
  • A Városi Könyvtár ügyeleti rendszerben működik, kérésre házhoz szállítja a kölcsönzött könyveket.

  • Elérhetőségek: 06 (30) 608 5584, 06 (30) 300 2792, [email protected]

  • A polgári és egyházi esküvők, valamint temetési szertartások szűk családi körben, megfelelő védőtávolság betartásával rendezhetőek.
  • A vallási közösség szertartásai az egyházmegye egyéni döntése alapján kezdődhetnek meg.
  • A Városi Sportcsarnok és a Műfüves pálya kizárólag edzés céljából igénybe vehető az üzemeltetőtől.
  • A játszótereket a továbbiakban sem lehet használni. Javasolt az egyéni sportolás, valamint az egy háztartásban élőkkel való kirándulás, séta.
  • A lomtalanítás pótnapjai, egyeztetve a Zalaipsa Zrt.-vel:

  • 2020. május 23. (szombat) Zalaszentgrót város és Kisszentgrót városrész,

    2020. május 30. (szombat) Aranyod, Csáford, Tüskeszentpéter, Zalaudvarnok, Zalakoppány városrészek.

  • Az zalaszentgróti iskolák – beleértve a hozzájuk tartozó területet – május végéig biztosan zárva tartanak, az intézményekben digitális oktatás folyik.
  • Az óvodás és bölcsődés korú gyermekeknek a Zalaszentgróti Napközi Otthonos Óvoda-Bölcsőde ügyeletet tart a felmerülő igényeknek és a biztonsági előírásoknak megfelelően, kiscsoportos elosztásban.
  • A közétkeztetés és az idősek ellátása a városban folyamatosan működik.
  • FOGORVOSI rendelések: A zalaszentgróti fogorvosok ügyeletet tartanak 8.00 – 11.00 között, az alábbi módon:

  • Hétfő és szerda: Dr. Holló Ágnes 06 30/ 902 2846

    Kedd és csütörtök: Dr. Tandari Sándor 06 83/360 226

    A pénteki nap minden esetben konzultációs nap.

    Bejelentkezésre és előzetes konzultációra kizárólag telefonon keresztül van mód!

  • Május 1. és 14. között a KSH által kiválasztott személyeknél szűrővizsgálatokat végeznek covid-19 vírusra. A PCR teszt mellett, – amely képes a vírus örökítőanyagának kimutatására – vért is vesznek a vizsgált személyektől, mellyel kimutatják a szervezet vírusra adott lehetséges immunválaszát. A tesztelés véletlenszerűen, meghívásos alapon történik a 14 év feletti korosztályból. A megkeresés Ügyfélkapun, telefonon vagy postai úton történik. Zalaszentgrót is a kiválasztott régiók közé tartozik, így kérjük Önöket, hogy kiválasztás esetén éljenek a lehetőséggel!
  • A rendelkezések be nem tartása a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásnak minősül, ami helyszíni bírsággal szankcionálható. A szabályok betartatásában a rendőrség, a polgárőrség segítségünkre van, a velük való kommunikáció napi szintű. A célunk a közösségünk egészségének védelme érdekében a szabályok betartása és betartatása! Reméljük, hogy nem lesz szükség bírságolásra, de ha mégis, akkor az összeget a járványügyi védekezési alapot fogják erősíteni.

    A covid-19 vírus által kialakult krízishelyzet a legjobbat és a legrosszabbat is kihozza belőlünk, ezért még nagyobb szükség van a szolidaritásra, mely a mindennapjainkat áthatja. Nem akarunk egy befelé forduló, szorongó, bizalmatlan közösséggé válni, épp ellenkezőleg, magabiztos, felelős és tudatos zalaszentgrótiaknak kell lennünk!

    Vigyázzanak magukra! Vigyázzunk egymásra!

    Baracskai József polgármester”

     

    https://www.facebook.com/ZalaszentgrotHivatalosOldala/photos/a.374312482699155/1884541365009585/?type=3&theater

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában