Fókuszban a létrák

2020.05.03. 07:00

Hatósági vizsgálat indult a hibás fellépők kiszűréséért

Összeroskadó lépcsők, sorjás élek – az Innovációs és Technológiai Minisztérium által elrendelt vizsgálat húsz zsámoly, fellépő és létra közül nyolcról állapította meg, hogy használatuk sérülési kockázattal jár. A veszélyes termékeket a fogyasztóvédelem kivonja a forgalomból, tájékoztatta szerkesztőségünket az ITM.

ZH

A szakemberek nyolc olyan terméket találtak, amely sérülést okozhat

Fotó: Shutterstock

Az ITM akkreditált műszaki laboratóriuma összesen húsz termék mechanikai szilárdságát és felületi kidolgozását vizsgálta meg. Az esetleges hiá­nyosságok a fellépő vagy zsámoly töréséhez, összeroskadásához vezethetnek, a sorjás élek bőrsérülést okozhatnak, miközben e veszélyforrások minden igyekezet és körültekintés ellenére is rejtve maradhatnak a vásárláskor. A laborvizsgálat célja az volt, hogy a nem megfelelő termékeket a fogyasztóvédelem kiszűrje a forgalomból, derül ki a minisztérium közleményéből.

A szakemberek nyolc olyan terméket találtak, amely sérülést okozhat
Fotó: Shutterstock

A szakemberek nyolc olyan terméket találtak, amely használata sérülés kockázatával jár a felhasználók számára, ezek fele mindkét vizsgálati szempontból elbukott az ellen­őrzésen. A biztonságot érintő legfőbb probléma, ha a fellépő használat közben eltörik. A gyenge anyaghasználatból adódó elégtelen mechanikai stabilitásra hét terméknél derült fény. Öt fémből készült terméknél nem fordítottak kellő gondot a megmunkáláskor keletkező élek eltávolítására.

– A fogyasztóvédelmi hatóság minden nem biztonságos termék forgalomból való kivonását elrendelte, hogy a problémás árucikkek lekerüljenek az üzletek polcairól – közölte Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár. – Az innovációs tárca rendszeres fogyasztóvédelmi vizsgálataival, folyamatos jelenlétével elejét veszi annak, hogy a kockázatos termékek balesetet okozzanak az otthonainkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában