Őstermelővé is válhatnak

2020.05.15. 15:00

Ha nyer a pályázat, közel 40 család kap előnevelt csirkéket Letenyén

Idén is benyújtotta pályázatát a határ menti kisváros önkormányzata az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett konyhakerti és kisállattartási szociális földprogram felhívásra.

Horváth-Balogh Attila

Egy korábbi program nyertese, Horváth Ferencné és kislánya, Bonnyai Bernadett Fotó: ZH Archívum

Mint azt Farkas Szilárd polgármester jelezte, a program – amelynek általános célja a háztartások megélhetési gondjainak enyhítése, a szociá­lisan hátrányos helyzetű inaktív vagy tartósan alacsony jövedelmű emberek aktivizálása – az elmúlt időszakban igen népszerű volt.

Egy korábbi program nyertese, Horváth Ferencné és kislánya, Bonnyai Bernadett Fotó: ZH Archívum

– A programban való részvétellel a leendő kedvezményezettek részére az önfoglalkoztatás lehetőségének meg­teremtését, a foglalkoztathatóság javítását szorgalmazzuk – szögezte le a városvezető. – A program célja továbbá a helyi háztartás-gazdaság kialakítása, illetve annak megerősítése, a szociá­lisan rászoruló családok se­gítése, a városon belül kialakult hátrányok mérséklése. Nyertes pályázat esetén a programból adódóan a bevont személyeknek lehetőségük lesz őstermelővé válni, ha kellő tapasztalatot szereznek az állattartás terén. A falugazdász szívesen tájékoztat mindenkit az őstermelővé válás feltételeiről.

Farkas Szilárdtól megtudtuk: a pályázat pozitív elbírálása esetén 38 szociálisan rászoruló letenyei családot részesítenek támogatásban. Egy családnak 38 500 forint összegű, nem pénzbeli támogatást juttatnak, amely családonként 35 darab előnevelt csirkét és 70 kilogramm nevelőtápot jelent a tervezett adatok és számítások szerint.

– A projekt megvalósításába agrárszakembert is be kell vonnunk, aki a kedvezményezettek programra való fel­készülését segíti, majd folyamatos szaktanácsadást nyújt mint folyamatsegítő mentor – hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve: bíznak abban, hogy a benyújtott önkormányzati pályázat a lehető legnagyobb támogatási forrást kapja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában