Jó szolgálatot tesz a jármű

2020.05.28. 12:00

Falugondnoki busszal gyarapodott Orosztony

Falugondnoki buszt nyert a dél-zalai település önkormányzata a Magyar falu program révén. A tavaly októberben első ciklusát kezdő polgármesternek, Varga Valériának vannak tervei a település fejlesztésével kapcsolatban, melyekről beszámolt lapunknak.

Horváth-Balogh Attila

Varga Valéria polgármester és Horváthné Büki Edina falugondnok, önkormányzati képviselő az új falugondnoki autóval

Fotó: Szakony Attila

Sajnos a község földrajzi elhelyezkedése okán (Zalakarostól, Nagykanizsától, Keszthelytől és Zalaegerszegtől is meglehetősen távol található) nagybefektetők letelepedésében nemigen bízhat, kitörési lehetőséget a gyönyörű természeti környezet és a turizmus kínálhat. De Varga Valéria nem adja fel, vannak elképzelései a falu fejlesztésére.

Varga Valéria polgármester és Horváthné Büki Edina falugondnok, önkormányzati képviselő az új falugondnoki autóval
Fotó: Szakony Attila

– A buszra még az előző településvezetés nyújtott be pályázatot, s a jármű már az új ciklusban érkezett meg – bocsátotta előre a civilben építőipari vállalkozó Varga Valéria. – Már több mint 10 éve működik Orosztonyban a falugondnoki szolgálat, melynek előnyeit sokrétűen ki tudjuk használni, de feladatai közül a legjelentősebb a szociális étkeztetéshez kapcsolódó ételkiszállítás, illetve az ovisoknak is Gelséről hozzuk az ételt. Ezenkívül, ha például egészségügyi ellátás miatt Nagykanizsára kell vinnünk az időseket, azt is ezzel tesszük. A korábbi buszunk mára eléggé elhasználódott, ezért nagyon örültünk az újnak, melyre közel 15 millió forintot nyertünk országgyűlési képviselőnk, Manninger Jenő támogatásának köszönhetően.

Varga Valéria hozzátette: benyújtottak – szintén a Magyar falu programhoz – pályázatot a háziorvosi rendelő és az orvoslakás felújítására, korszerűsítésére. Az eszközállományt már tavaly sikerült modernizálni, szintén pályázati forrásból.

– Sajnos a közel 450 lelkes településünk viszonylagos elzártsága miatt nagy ipari befektetőkre nem számíthat, de azért a munkahelyteremtésről nem mondunk le, vannak terveink, melyeket egyelőre nem részleteznék – folytatta a polgármester. – Ezzel együtt azt gondolom, a legnagyobb kitörési lehetőséget a turizmus kínálja számunkra, hiszen gyönyörű erdeink vannak, a kéktúra útvonal is itt húzódik, ezért úgynevezett bakancsos szállót kívánunk kialakítani a volt sportöltözőnkből. Továbbá – építve a helyi Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány és annak elnöke, Klein Ákos munkájára – szeretnénk madárbarát településsé is válni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában