Fejlesztések, tervek

2020.05.22. 13:00

Egyedi biológiai tisztítókat építenének ki társulásban Lendvadedesen

Az Agrárminisztérium által tavaly kiírt, zártkerti utak felújítására vonatkozó pályázat megvalósítása zajlik a szlovén határhoz közeli, mintegy 30 lakosú településen.

Korosa Titanilla

A lendvadedesi hegyhátra vezető utat as

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Korosa Titanilla

A lendvadedesi hegyhátra vezető út aszfaltozása valósul meg összesen 530 méter hosszban. A tervek szerint nem áll itt meg a felújítás, a Magyar Falu Programban pályáznak további szakaszok felújítására, mintegy 300 méter hossz­ban a Petőfi út folytatásában, illetve a Kishegyre felvezető út több mint 1 kilométeres szakasza kap új aszfaltburkolatot.

Erről Kovács Ferenc, a település októberben megválasztott új polgármestere beszélt, aki az önkormányzati képviselő-testület további terveiről is szólt.

A lendvadedesi hegyhátra vezető utat as
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

– Az egyik jövőbeni feladatunk a szennyvízelvezetés megoldása, hiszen nincs kiépített vezetékes rendszer – mondta Kovács Ferenc. – Áprilisban a szomszédos Gosztola önkormányzatával közösen társulást alkotva adtunk be pályázatot egyedi szennyvízrendszer kiépítésére. A benyújtás feltétele volt, hogy legalább 50 lakos érintett legyen ennek kiépítésében, ezt önállóan nem tudtuk felmutatni, ezért hoztuk létre a társulást. Jó remény van arra, hogy megvalósuljon a beruházás. Nem hagyományos vezetékes rendszerről van szó, hanem minden háznál – ahol ezt kérték – egyedi biológiai tisztítót alakítunk ki. Mindez jövőre valósulhat meg. Az ivóvízhálózat sem felel már meg a kor elvárásainak, így ennek fejlesztésére is szükség van.

Hosszabb távú cél, hogy életet vigyenek a faluba, kihasználják a szép, nyugodt természeti környezet és a horgásztó kínálta lehetőségeket.

– Tervünk, hogy önkormányzati területeken olyan táborozóhelyet alakítsunk ki faházakkal, vizesblokkal, ahol gyerekeket és akár felnőtteket is fogadhatnánk – magyarázta. – Többféle témája is lehet a táboroknak, épülhet a környezeti nevelésre, illetve alkotótábor szervezésében is gondolkodunk. Utóbbi programba besegítene a település egyik lakója, aki fafaragásokat készít. E célból külföldi tulajdonosoktól kívánunk általuk nem hasznosított telkeket visszavásárolni. Emellett szükség lenne a településen az olyan önkormányzati utak rendezésére is, melyeket régebben használtak, ma már viszont elhanyagoltak és nehezen felfedezhetők. Szeretnénk ezeket rendbe hozni, hogy akár beépítésre is alkalmas telkek jól megközelíthetők legyenek. Emellett figyelemmel kísérjük a megjelenő pályázati kiírásokat, és igyekszünk ezeket kihasználni – tette hozzá.

A polgármester arról is beszámolt, hogy nemrég szintén pályázat segítségével vásároltak fűnyírótraktort, motorfűrészt, sövényvágót; ezek a közterek rendben tartásánál jó szolgálatot tesznek.

A járványügyi helyzetre is kitért Kovács Ferenc, mint mondta: az önkormányzat támogatja a lakókat, az időseket. Néhányan elvesztették munkájukat, vagy rövidített munkaidőben dolgoznak, az önkormányzat felkészült arra is, hogy szükség esetén segítséget nyújtson nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában