Vészhelyzet

2020.04.06. 12:03

Veszélyben vannak Európa kulturális fővárosainak programjai?

Rijeka és Galway programsorozatait is sújtja a koronavírus-járvány. A tervek nagy része füstbe megy.

Adria-palota, ma a Jadrolinija székháza Rijekában Fotó: Lokalpatrioti Rijeka

Lényegében csak a kültéri installációk jöhetnek létre Rijeka és Galway közterein az idén az Európa kulturális fővárosa 2020 jegyében – írja hétfői cikkében a Magyar Nemzet.

Mike Friderika, az Európa kulturális fővárosa (EKF) programfejlesztési és nemzetközi kapcsolatok igazgatója a lapnak azt mondta, hogy a járvány miatt kialakult vészhelyzet az idei kulturális fővárosok számításait ugyanúgy keresztülhúzza, mint az összes fesztiválét, mivel az EKF évekkel előre szervezett programjait nem lehet csúsztatni.

Adria-palota, ma a Jadrolinija székháza Rijekában Fotó: Lokalpatrioti Rijeka

– Bízva a járvány gyengülésében, sok mindent a nyárra halasztottak a projektekből, Galway leglátványosabb bemutatója egy fényinstalláció, amely online jelent meg nem olyan régen, kültéri közönség nélkül. Számunkra az a legnagyobb tanulság a mostani rendkívüli helyzetből, hogy miként tudjuk áttenni a programokat az online térbe úgy, hogy az ne csak a valódi esemény internetes verziója legyen, hanem önmagában is értelmezhető virtuális projektté alakuljon – magyarázta az igazgató, aki kitért arra, hogy a veszprémi programokra már nagyon sok előkészület folyamatban van, de központi kormányzati finanszírozású rendezvénysorozat lévén ki kell várniuk a vészhelyzet végét – fogalmazott.

A projektlistán egyszerre 70-80 terv szerepel, a nagyobb pályázati terveket jövőre írják majd ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában