A város közel 400 millió forintot nyert a beruházásra

2020.04.18. 07:00

Rekreációs övezetet hoznak létre a Gébárti-tónál

A járványveszély okozta átmeneti helyzetben is fontos, hogy folytatódjanak az értékeket teremtő beruházások.

Arany Gábor

Domján István (balra, elöl) és Cseke Tibor mutatta be a fejlesztés látványtervét. A háttérben Németh Gábor (balról), Vigh László és Gecse Péter

Fotó: Katona Tibor

Ezt is hangsúlyozta Gecse Péter alpolgármester a Gébárti-tó gátjánál tegnap tartott sajtótájékoztatón. A város és a környéke emblematikus helyszíne az 1979-ben átadott pihenőközpont, amely az év minden szakában kedvelt célpont a városlakók és az idelátogatók számára. A Gébárti-tó és környéke rekreációs, szabadidős használatát elősegítő infrastruktúra kialakítására a város közel 400 millió vissza nem térítendő támogatást nyert el. Ebből a tó környezetének fejlesztése, a zöldfelületek megújítása valósul meg, lehetővé válik a tó körbejárása, és aktív rekreációs zónát is kialakítanak.

Domján István (balra, elöl) és Cseke Tibor mutatta be a fejlesztés látványtervét. A háttérben Németh Gábor (balról), Vigh László és Gecse Péter
Fotó: Katona Tibor

Az alpolgármester felidézte, hogy az elmúlt években már több fejlesztés valósult meg a tó környezetében. Ide sorolható a 6,5 kilométeres kerékpár­út, bővült és galériával gyarapodott a Kézművesek Háza, amelynek további korszerűsítése most zajlik, és szövő-textil műhellyel is gazdagodik. A tavon vízisport-központot létesített a kajak-kenu szövetség, a gát előtti területen játszótér épült, és a sorból kiemelkedik a Boldogasszony-kápolna felépítése. Az eddigi beruházások összértéke eléri a 725 millió forintot, tette hozzá. A most zajló, 2021. tavasz végéig tartó 400 millió forintos beruházás eredményeként gyalog és kerékpáron bejárható, tanösvény jellegű sétány épül a tó partján, utcabútorokat, tájékoztató táblákat helyeznek ki. A fejlesztés második üteme, a 350 millió forintos költségvetésű Gébárt-2 beruházás a Kézművesek Háza előtti területet is érinti. Átépül a Fehér Hattyú étterem és környezete, játszóelemeket helyeznek el és szabadtéri kemence is épül, mondta végezetül Gecse Péter.

Vigh László országgyűlési képviselő a beruházás kapcsán hangsúlyozta, a város olyan kincse a Gébárti-tó, amivel jól kell sáfárkodni. A fejlesztések eredményeként egész napos kikapcsolódási lehetőséget találhatnak majd az ide látogatók.

Domján István és Németh Gábor önkormányzati képviselő hangsúlyozta, a településrész fejlődése szempontjából is kiemelkedő jelentőségű a projekt, amely vonzóvá teszi a szabadidőközpontot a zalaegerszegiek és a turisták számára is.

A sajtótájékoztatón Cseke Tibor, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési csoportvezetője térképen is bemutatta a fejlesztéseket. Mint elmondta, Balaicz Zoltán polgármester kezdeményezésére az önkormányzat költségvetéséből a természetet kedvelők számára gyalogösvényt is kialakítanak a tó két ágának északi felén összesen 1760 méter hosszban, a Ságodi- és a Szentmártoni-patakon pallókon lehet átkelni. A természet megóvására csak a nehezen járható részeken alakítanak ki ösvényt a gyalogos közlekedéshez, míg a többi helyen pusztán a növényektől tisztítják meg az utat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában