Koronavírus Zalában

2020.04.16. 09:00

Megújult a függőhíd Lentiben

A járványhelyzet alatt is folyamatosan zajlanak a beruházások a városban az előírt szabályok betartása mellett. A fejlesztésekről Horváth László polgármester számolt be.

Korosa Titanilla

Horváth László és Czigány Tibor, a Lenti Városgazdálkodási Kft. ügyvezetője a hídon

Fotó: Korosa

- Befejeződött a máhomfai és a lentiszombathelyi városrészt összekötő kerékpárúton a Kerka-patak fölött átívelő 30 méter hosszú függőhíd felújítása a tartószerkezetek karbantartásával, festéssel együtt – mondta a polgármester. – A városgazdálkodási kft. munkatársai újjáépítették a felhajtó rámpát is, így kerékpárral könynyebben lehet közlekedni. Az önkormányzat erre közel 2 millió forintot költött, beleértve ezen a szakaszon további két fahíd rendbetételét és a korlátok cseréjét.

Horváth László és Czigány Tibor, a Lenti Városgazdálkodási Kft. ügyvezetője a hídon
Fotó: Korosa

Az inkubátorház megújítása folyamatban van, befejeződött az inkubációs terek kialakítása. Jelenleg 32 parkolóhely, bekötőút és járda, zöldfelületek kialakítása, és két elektromos töltőállomás létesítése zajlik. A szennyvíztelep korszerűsítése a végéhez közeledik, a Bánffy utcában megtörtént a lakóházakhoz vezető szennyvízbekötések kamerázása.

- Megkezdődött állami beruházás keretében a kézilabda- munkacsarnok építése is, jelenleg az alapozás földmunkáit végzik, a kivitelezés ideje másfél év. Közben haladnak olyan projektjeink, mint az innovatív foglalkoztatási együttműködés, a humán kapacitások fejlesztése egyenként 200 millió forintból, de van klímaváltozással kapcsolatos szemléletformáló pályázatunk is. Elindul a zöldváros projektünk, és kezdődik a geotermikus fűtési rendszer kialakítása, ezek közel 1-1 milliárd forintból valósulnak meg. A pályázati pénzek más célra nem fordíthatók.

- A járvány elleni védekezés az önkormányzat bevételeit is érinti – tért ki rá Horváth László. – A gépjárműadó tekintetében mintegy 30, az idegenforgalmi adó esetén pedig 50 millió forint kieséssel számolunk, nem számítva azt a gazdasági kárt, amit a turizmus leállása okoz. Az iparűzésiadó-bevételekre is kedvezőtlen hatással lesz a járvány, a kiesés megközelítheti a 80-100 millió forintot. Már áttekintettük a költségvetést, de további átalakításra lesz szükség. Beruházásokat, felújításokat hagyunk el, elmaradnak programok, támogatási összegeket és személyi kiadásokat vizsgáltunk felül és csökkentettük a működési költségeket. A járvány elleni intézkedések kihatása eddig többmilliós nagyságrendű.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában