nemrég egy kanadai magazinba publikált

2020.04.18. 20:00

A Nazca-vonalak titkát kutatja Árvay László

A Nazca- vonalak talányát kutatja Árvay László, a településen élő iparművész. Kutatásaihoz a csillagászatot hívta segítségül. Nemrég egy kanadai magazinban közölték írását e témában.

Korosa Titanilla

Árvay László a Nazca-vonalak kutatása mellett iparművészként is tevékeny, tavaly Lentiben nyílt kiállítása Fotó: ZH Archívum

A Nazca-vonalak a Peruban található Pampas de Jumana nevű fennsíkon felfedezett gigantikus mértani alakzatok, geoglifák, melyek monumentális állatfigurákat ábrázolnak, megközelítőleg 2000 évesek. Mivel hatalmasak, ezért igazán jól csak a levegőből kivehető a formájuk. Rendeltetésük ismeretlen. Az állatfigurák közös jellemzője, hogy egyetlen, önmagát sehol nem metsző vonalból állnak. A Peru sivatagában fekvő ábrák a régészet legnagyobb rejtélyei közé tartoznak. Már a 16. században említik a spanyol felfedezők, de a 20. század elejéig jórészt ismeretlen maradt, ezután tárták fel, vizsgálták meg régészek a formákat. Mivel a Nazca-vidéken kevés eső esik, a rajzok többsége ugyanolyan jó állapotban van, mint amikor készült.

Árvay László a Nazca-vonalak kutatása mellett iparművészként is tevékeny, tavaly Lentiben nyílt kiállítása Fotó: ZH Archívum

A rajzok úgy készültek, hogy a sivatag talajáról felszedték a felszínt vékony rétegben borító vörös-fekete kavicsréteget, hogy feltáruljon az alatta fekvő halványsárga kőzet. Az alakzatok növények leveleit és ágait, állat- és madárfigurákat ábrázolnak, olykor e két forma elvont kombinációit. Ilyen például a bagolyfejű emberalak, a kígyócsőrű madár, a kolibri, a kardszárnyú delfin, a pók és a majom ábrája. Számos elmélet született az ábrák jelentéséről és készítésük céljáról, ám valódi rendeltetésük máig megfejtetlen. Árvay László is nyomába eredt a történetnek.

A „Kozmikus kolibri” műhold képen

- A Nazca vonalakkal még rajztanárként kezdtem foglalkozni -kezdte- tanítványaimnak Peru művészetéről, a kerámia, az építészet, és a Nazca-vonalak talányáról is tartottam órákat. Így volt ismeretem a Nazca-vonalakról, az ismert figurák alakjáról. Mindig érdekelt a tudomány, az űrkutatás, így találtam azt a cikket, aminek címe „Kozmikus kolibri” volt. Az olvasottak adták az ötletet, hogy a Nazca-vonalak és a rajzok talán csillagászati ábrázolások. Találomra megnéztem egy másik Nazca-figurát, a gyilkos bálna rajzát, és az internet segítségével „bálna és galaxis hívószavakra” találtam is idevágó képeket.

Az elmúlt években kerestem műholdképeket, pontos térképeket a területről és csillagászati programokat, amik segítenek a kutatásban, értelmezésben – folytatta. – A feltételezésemmel megkerestem régészeket, csillagászokat, de mindenkinek az volt a véleménye, hogy a Nazca-vonalaknak nincs csillagászati jelentése, és hogy a nazca indiánoknak – akik vélhetően az ábrákat készítették az Inka Birodalom felemelkedése előtti perui területeken – nem volt teleszkópjuk. Ahogy a majáknak sem. Érdekességként hozzátette, hogy időszámításunk után 800 körül a maják már ismerték a Vénusz bolygó fázisait, melyek csak teleszkóppal láthatóak. – Ezek olyan tények, amelyekre a tudomány még nem tud megoldást – magyarázta.

A gigantikus mértani alakzat, a Nazca-kolibri.

- A feljegyzések szerint nem a nazcák készítették ezeket az ábrákat, hanem Viracocha, az inkák főistene, tanítója. Ha egymás mellé tesszük ezeket a képeket, a műholdfotót, a nagyméretű ábra térképét és a Sas csillagképet, a hasonlóság nyilvánvaló. Három helyen kőhalmok jelzik pontosan a csillagképet alkotó három csillagot. Véleményem szerint még 15 nagy ábra azonosítható így. Véletlen lehet? A vonalak mellett láthatóak az ismert rajzok, kolibri, pók, növények, halak és bálnák. Ezeknek alakja a csillagképek mélyégi objektumaira, gázködökre, galaxisokra hasonlít. A csillagászok is adtak találó elnevezést e fura alakú csillag- és gázködöknek: Tarantula köd, Kulcslyuk köd, Bálna galaxis. Csak tessék megnézni a csillagködök neveit. Művészként úgy látom, hogy a Nazca-pók rajza a Tarantula ködre, a Nazca-bálna rajza a Bálna galaxis alakjára hasonlít. A többi figura párját is sikerült feltételezésem szerint megtalálni. Hogy lehet, hogy hasonlítanak 2000 éves ábrák csillagképekre, 2000 éves rajzok csillagködök alakjára? Hogy lehet csillagászatilag is ilyen pontos egy 2000 éves régészeti talány? – vetette fel. – Paul Kosok, a Nazca-fennsík kutatója mondta, hogy ez a világ legnagyobb csillagászati atlasza – így Árvay László.

- Úgy gondolom, igaza lehet. Feltételezésem szerint tehát a Nazca-vonalak csillagképek csillagait jelzik, kötik össze. A rajzok ezen csillagképek galaxisainak, csillagködeinek stilizált formái. Az alkotók nem ismerték a csillagképek mai nevét, de ha lerajzoltak egy bálnára hasonlító galaxist a kísérő galaxisával, akkor ma beazonosítható, hogy a Nazca- bálna rajza melletti vonalak a Vadászebek csillagképben lehetnek. Ha az elméletem helyes, akkor csillagászoknak és régészeknek közösen kell kibogozni ezt a 2000 éves rejtvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában