házhoz megy a szolgáltató

2020.03.13. 08:00

Zajlik a lomtalanítás Zalaegerszegen – Ez évben újra szigorítottak némileg a szabályokon

Megkezdődött a lomtalanítás a városban. Már tíz éve házhoz megy a szolgáltató a hulladékért a családi házas övezetekbe egy-egy előre kijelölt napon, a lakók előzetes bejelentése alapján.

Szabó Judit

Csácsban már le is zajlott a lomok elszállítása

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Ezt a módszer azért vezették be, mert korábban az egész várost elborította a hulladék egyegy lomtalanításkor, hiszen mindenki kitette a háza elé, az utcára, amit el akart vitetni. Sokan guberáltak, és gyakran állatok túrták szét a holmit. – A házhoz menő gyűjtés bevált -mondta Horváth Márton, a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője, hozzátéve, hogy az idei évben mégis tapasztalhat a lakosság kisebb változásokat a gyűjtés rendjében. Az egyik, hogy minden városrészben csak egy nap áll rendelkezésre a szállításhoz az eddigi kettő helyett.

A másik pedig, hogy elektronikai és zöldhulladékot már nem visznek el.

Csácsi -hegyen már le is zajlott a lomok elszállítása
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

– Minden évben szigorítottunk kicsit a lomtalanítás szabályain, mert sokan ilyenkor még az építési törmeléket is el akarják vitetni velünk – mondta Horváth Márton. – A jogszabály meghatározza, hogy mi minősül lomnak, és mi ehhez igazítjuk a tevékenységünket.

Az építési törmelék, a zöldhulladék és az elektronikai hulladék nem tartozik ebbe a kategóriába. A hulladékgazdálkodásban bekövetkezett változások miatt most már állami finanszírozással zajlik a lomtalanítás, és van egy közszolgáltatási tervünk, amihez igazodnunk kell.

Elsősorban bútorokat, szőnyegeket, nagyobb használati tárgyakat tesznek ki a lakók, ezek beletartoznak a lom jogszabályi fogalmába. Eddig 397 köbméter lomot gyűjtött be a közszolgáltató cég, öt nap alatt. Tavaly a teljes összegyűjtött mennyiség 8119 köbméter volt, 2018-ban 7654, 2017-ben viszont (növekvő tendencia után) 11 428 köbméter.

Elsősorban bútorokat, szőnyegeket, nagyobb használati tárgyakat tesznek ki a lakók
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A begyűjtött tárgyakat első körben a volt Petőfi-laktanyába viszik, ahol kiválogatják az újrahasznosítható anyagokat. A bútorokat feldarabolják, energetikai célra adják tovább. Amit nem tudnak hasznosítani, azt – akárcsak a város kommunális hulladékát – a Körmendhez közeli Harasztifalu lerakójába szállítják, hiszen a zalaegerszegi búslakpusztai depónia betelt.

Az elektronikai és a zöldhulladékot egyébként a zalaegerszegiek egész évben leadhatják a pláza mögötti hulladékudvarban, bizonyos mennyiségi korlátig térítés nélkül, de a zöldhulladék gyűjtésére külön is szerveznek akciót ősszel, és áprilistól heti gyakoriságú házhoz menő gyűjtés működik – hangsúlyozta az ügyvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában