Zalaegerszegen, a kamarák házában

2020.03.12. 13:00

Vitafórumok az oktatásról

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének országos elnöke és Totyik Tamás alelnök tartott szerdán fórumot a kamarák házában.

Magyar Hajnalka

Szabó Zsuzsa

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A programot megelőző sajtótájékoztatón Szabó Zsuzsa elmondta, az országban hatvan helyszínen rendezik meg a helyzetfelmérő fórumot, minden városba elmennek, ahol tankerületi központ, szakképzési centrum működik. Nemcsak a pedagógusok, hanem minden oktatásban dolgozó véleményét is kikérik az általuk összeállított vitaanyagról. A konzultáció célja, hogy bemutassák az oktatás valós helyzetét, s beszámoljanak az ágazati egyeztetések eredményeiről, illetve ezek hiányáról. Mivel utóbbiból van több, a keményebb fellépésért megalakították a Pedagógusok Sztrájkbizottságát.

Szabó Zsuzsa
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A helyzet felmérése azért is fontos, mert az Emmi pedagógus-státusztörvény kidol­gozására kapott megbízást a kormánytól. A minisztériummal kötött együttműködési megállapodásukban szerepel, hogy a közoktatás jelentős átalakítását célzó lépések előtt a helyzetértékelésbe a PSZ-t is bevonja az Emmi. A fórumok summázata jó alapot szolgáltathat ehhez.

A több mint egy éve tartó tárgyalásokon a bérek emelését, az óraszám csökkentését és a pályakezdők kiemelt támogatását szorgalmazták. Eredményként csak a 10 százalékos ágazati és az intézményvezetői pótlék mutatkozik, amire nagy szükség volt, de közel sem elegendő a boldoguláshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában