Bemutató

2020.03.10. 15:00

Újragondolt népviselet a Kis-Balatontól

Hagyományos, de a mai korhoz illeszkedő népviseletekkel ismerkedhetnek az érdeklődők szerdán egy bemutatón, melyet Molnárné Riskó Erzsébet tart a Balaton Színházban.

Keszey Ágnes

A bemutató része a sorozatnak, amit a népi iparművész a hungarikum pályázat támogatásával rendez meg. Az erről szóló sajtótájékoztatón elmondta: népviseletes babák varrásával foglalkozik, de szíve csücske a felnőtt viselet is. Különösképpen a kis-balatoni népi öltözetek állnak közel hozzá. Kifejtette: a népviselet már nem divat, de rendezvényeken sokfelé felöltik a hagyományos ruházatot. Ehhez meg kell ismerni a hajdani öltözeteket, majd a hagyományokat megőrizve illeszteni a mai ízléshez.

– A pályázatban készítettem egy férfiinget, egy női blúzt, szoknyát, a női öltözethez táskát, ékszert és egy keresztelőinget – fejtette ki Molnárné Riskó Erzsébet. – A Kis-Balaton környékének 40-50 évvel ezelőtti viseletei közül a sármellékit választottam, és igyekeztem a ruhadarabokat olyanná alakítani, hogy ma is fel lehessen venni azokat.

A program szerdán 16 órakor kezdődik a Balaton Színházban, majd Sármelléken, Zalakomárban, Zalakaroson és Zalaszabarban is láthatja a közönség a „Sármelléki divat ma” című tárlatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában