Lépések egy új élet és a megbékélés felé

2020.03.09. 08:00

Női ökumenikus világimanapot tartottak Hévízen

Zimbabwéért, különösen az ott élő, nehéz sorsú asszonyokért fohászkodtak a női ökumenikus világimanapon.

Péter B. Árpád

A németül és magyarul tartott istentiszteleten a hévízi hívek abban a reményben imádkoztak, hogy Isten megsegíti Zimbabwe szenvedő népét

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Péter B. Árpád

A hévízi református gyülekezet a német evangélikusokkal közösen már harmadik éve csatlakozik a több évtizedes hagyománnyal bíró női világ­imanaphoz, amelynek liturgiáját ezúttal zimbabwei keresztény asszonyok állították össze. Az istentisztelet részeként az ő levelüket is felolvasták.

Ebből kiderült, szegénység, egészségügyi problémák sújtják az ott élőket, akiknek többsége nélkülözni kényszerül. A fiatalok elhagyják az országot, a lelkekben pedig még elevenek a fegyveres konfliktusok traumái, családi tragédiái. Az is elhangzott, a többségében keresztények lakta ország pol­gárai erősen ragaszkodnak hitükhöz, s kitartóan imádkoznak azért, hogy egyházaik és népük hiteles tanúja legyen a kereszténységnek.

A németül és magyarul tartott istentiszteleten a hévízi hívek abban a reményben imádkoztak, hogy Isten megsegíti Zimbabwe szenvedő népét Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

– Abban a reménységben gyűltünk össze mi is – fogalmazott lapunknak Péntekné Vizkelety Márta hévízi református lelkipásztor –, hogy a mi Istenünk meghallgatja buzgó imádságunkat, és megsegíti Zimbabwe népét. Azt tanuljuk az Úr Jézus Krisztustól, hogy egymás testvérei vagyunk, mindegy, hol élünk, Hévízen vagy éppen a távoli Zimbabwében. A testvériség fontos kötelék, ezt szeretnénk kifejezni.

Az idei vezérige János evan­géliumából származott. A Krisztustól idézett „Kelj fel, vedd az ágyadat, és járj!” mondat hatására meggyógyult egy évtizedek óta beteg ember. Ez pedig azt üzeni a világszerte kiadott imafüzet szerint, hogy ne féljünk cselekedni Isten szavára, aki felajánlja nekünk a személyes és társadalmi átalakulás lépéseit, vagyis a gyógyulást. Ez menthet meg embereket, közösségeket és népeket is, túllépve a nehézségeken. Ezt szolgálva az istentisztelet során így hangzottak az elköteleződés szavai: „Isten mindent újjáteremt. Krisztusban megbékéltünk Istennel, induljunk hát a megbékélés felé. Induljunk el egy új élet, a megbékélés felé”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában