Szigorú ellenőrzések vannak

2020.03.30. 09:11

Koronavírus a nagyvilágban: Helyzetjelentést kaptunk Belgiumból

Belgiumban februárban jelent meg az új típusú koronavírus. A járvány kapcsán az országban kialakult helyzetről a rédicsi származású Györe Hajnalka adott tájékoztatást Diest városából.

Korosa Titanilla

Györe Hajnalka Belgiumból

Fotó: Györe Hajnalka

- Két hete kötelezően bezártak az éttermek, kávézók, iskolák, könyvtárak, uszodák, színházak, minden intézmény és a kijárást is korlátozták – írta levelében.

– Nyitva tartanak a posták a boltokkal, gyógyszertárakkal, meghatározott időben és családonként egy fő mehet bevásárolni. Bizonyos üzletekben külön időpontot jelöltek ki a reggeli órákban, amikor az idősek mehetnek vásárolni és zárás után az egészségügyben és egyéb helyen dolgozóknak biztosítanak vásárlási lehetőséget, akik a munkájuk miatt a nyitvatartási időben nem tudnak eljutni a boltba. Az üzletek előtt biztonsági őrök állnak kesztyűben, maszkban és ellenőrzik, hogy hány ember tartózkodik bent egyszerre. Csak bevásárlókocsival lehet bemenni – amiket fertőtlenítenek – , hogy jobban biztosítva legyen a 1,5-2 méter távolság az emberek közt. Csak bankkártyával lehet fizetni, sok helyen van önkiszolgáló kassza, ezeket folyamatosan fertőtlenítik. Az eladók, pénztárosok kesztyűben, maszkban, plexifal mögött tartózkodnak. A kijárási tilalom ellenére ki lehet menni a természetbe sétálni, sportolni, a fizikai és mentális egészség fenntartása érdekében, de maximum 1 vagy 2 fő mehet együtt. Az országhatárokat lezárták, csak speciális munkáltatói igazolással lehet azt átlépni. Szigorú ellenőrzések vannak, de nem csak a határon, hanem a városokban is, hogy betartják-e az emberek a kijárási, illetve távolságtartási tilalmat. A vásárlási pánik szerintem már lecsengett, itt egyébként is csak 2 hete kezdődött el, hogy mindent felvásároltak, de mostanra már lecsillapodott a helyzet.

Györe Hajnalka Belgiumból
Fotó: Györe Hajnalka

Arról is írt, hogy a kórházak leterheltségéről nem tud konkrét információt adni, ott az esetleges fertőzöttek külön szűrőkön mennek keresztül, mielőtt a kórházba kerülhetnének, már amennyiben szükséges az egészségügyi ellátás. Ezzel korlátozzák a továbbfertőzést, vagy ha mégsem fertőzött valaki, akkor nehogy a váróban mégis elkapja a betegséget egy másik, esetlegesen fertőzött személytől.

-A fertőzött gyanús személyek teljesen más „úton” kerülnek be a kórházba, még véletlenül sem találkoznak olyan páciensekkel, akik más problémák, például törés, vagy baleset miatt kerülnek a sürgősségire – folytatta. – A magas fertőzöttségi szám szerintem egyrészt annak köszönhető, hogy itt naponta több ezer tesztet végeznek el, amiből egyértelműen többet szűrnek ki, mint ahol sokkal kevesebb embert tesztelnek. Kíváncsi vagyok, hogy a jelenlegi helyzet hatására hogyan fog változni jövőre az influenza szezonban a fertőzések száma. Remélhetőleg ezentúl többen és jobban odafigyelnek a higiéniára, a rendszeres kézmosásra, távolságtartásra és ha megbetegednek, akkor otthon maradnak, hogy ezzel megvédjék magukat, szeretteiket és embertársaikat.

Mint arról olvashattunk a hazai sajtóban is, Belgiumban február 4-én jelent meg az első fertőzött, aki egy Kínából hazatért férfi volt. Március végére tízezer fő fölé emelkedett az igazolt fertőzöttek száma és több mint 400 haláleset történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában