Most először szervezték meg

2020.03.11. 08:00

Egy nap a beporzókért: a Göcseji Múzeum is csatlakozott az ismeretterjesztő akcióhoz

Civil kezdeményezést karolt fel a Nemzeti Múzeum, meghirdetve a beporzók napját, amihez az ország 45 múzeuma csatlakozott.

Magyar Hajnalka

A Mindszenty-iskola 2. osztálya is részt vett a programon. A képen Sebestyén Emma (jobbra) és Monok Emma méhecskékkel

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Köztük a Göcseji Múzeum, mely tegnap foglalkozásokkal hívta fel a figyelmet a beporzást végző állatok feladatának fontosságára. Kissné Kovács Ágnes múzeumpedagógus elmondta, olyan sok iskola érdeklődött, hogy egy részüket csak később tudják fogadni.

A Mindszenty-iskola 2. osztálya is részt vett a programon. A képen Sebestyén Emma (jobbra) és Monok Emma méhecskékkel
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A beporzásról elsőre a méhek jutnak eszünkbe, ám rajtuk kívül még számos rovar, madár és emlős vesz részt e létfontosságú feladatban, s közülük sok veszélyeztetett. A fajok pusztulása szükségessé teszi a témához kapcsolódó ismeretterjesztést, hiszen ha elmarad a beporzás, nem lesz termés se. A folyamatban a növény- és állatvilág hihetetlen alkalmazkodóképességet mutat fel, a virágok képesek kelyhüket a beporzó állat formájához igazítani. A gond az, hogy az ember néha durván megtöri ezt a szimbiózist.

Tegnap hat csoportban 150 diák hallott előadást a beporzók védelméről, majd kézműves foglalkozások zajlottak, melyen például rovarhotelt is készítettek a gyerekek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában