Emléktáblát avattak

2020.03.10. 08:00

Andrássy-nap a letenyei általános iskolában

A névadó Andrássy Gyula tiszteletére avattak hétfőn emléktáblát a helyi általános iskolában.

Korosa Titanilla

Az emléktáblát Bíró Patrik, dr. Szakály Sándor és Simon Márta együtt leplezte le

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Korosa Titanilla

Az Andrássy-napon emellett a Dél-zalai Történelem Tanárok Szakmai Műhelyének meghívására az önálló magyar honvédelem jelentőségéről tartott előadást dr. Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója.

Simon Márta intézményvezető elmondta: ezen a napon tisztelegnek évről évre a névadó előtt, tavaly emlékfát ültettek az iskola parkjában. Felidézte gróf Andrássy Gyula életútját, politikai pályáját is, kiemelte szerepét az 1868-as horvát–magyar kiegyezés létrejöttében, a nemzetiségi törvény megalkotásában és az önálló magyar honvédség megalakításában.

Az emléktáblát Bíró Patrik, dr. Szakály Sándor és Simon Márta együtt leplezte le
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A továbbiakban Bíró Patrik, a Nagykanizsai Tankerületi Központ szakmai igazgató-helyettese osztotta meg gondolatait a hallgatósággal, majd leleplezték a lenti Molnár Attila és Molnár Ferenc által készített emléktáblát, melynek létrejöttét támogatta a Letenyei Gyerekekért Alapítvány és a szülői munkaközösség. Az ünnepséget a diákok műsora zárta.

Dr. Szakály Sándor előadásában az önálló magyar haderő történetét foglalta össze 1848-tól napjainkig.

– A kiegyezés után Andrássy Gyula miniszterelnök és honvédelmi miniszter is volt – magyarázta a történész. – A szabadságharc alatt maga is honvédtisztként szolgált, vagyis jó kezekbe került az önálló magyar honvédelem kérdése. Nem lett első vonalbeli a felálló haderő, de a nemzeti érzéseket kielégítette. Az ország ezzel önállóságát fejezte ki úgy is, hogy a külpolitika és a haderő az uralkodó kezében volt. Továbblépve a trianoni diktátummal létrejött a sokat vágyott önálló, de megcsonkított Magyarország. A honvédelem nagy jelentőséggel bírt a társadalmilag elfogadott revízió miatt, amihez szükség volt önálló haderőre. A második világháború után aztán a szovjet érdekszférában jelentősen fejlesztették a hadsereget. Ma politikai viták vannak a sorkatonai szolgálatról, az önkéntességről. Azt gondolom, hogy egy év katonai szolgálat nem lenne haszontalan a fiataloknak, és ez nem csak a hazafias nevelésről szól. Egy magára adó szuverén állam igyekszik önálló haderőt felállítani, így is erősítve külpolitikai elképzeléseit. Érdekes, hogy Európa egyik legjelentősebb hadereje a semleges Svájcban van, ahol leszolgálnak bizonyos katonaidőt, majd rendszeresen gyakorlatoznak. Ez példaértékű lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában