Vissza az eredetihez

2020.02.17. 07:00

Mikor szól szépen az ökumenikus kórus? Kovács László barlahidai előadásából kiderült

A reformáció nem „hitújítás”, hiszen az egyház eredeti hitéhez és tanításához nem tesz hozzá, és nem is vesz el belőle, hanem az eredetihez megy vissza. Mindezt Kovács László bajai evangélikus lelkész mondta azon az előadáson, amelyet Luther Márton nézetének sarokpontjai címmel tartott a barlahidai könyvtárban pénteken.

Gyuricza Ferenc

Kovács László lelkész a barlahidai előadáson

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

A göcseji községben az evangélikus egyházközség szervez rendezvényeket a Magyar Falu program támogatásával, Kovács Lászlót is ennek köszönhetően látták vendégül a településen. Előadásában kiemelte: az evangélikus felekezet „az egy, szent és egyetemes apostoli egyház egyik szólama, s ha minden egyes felekezet érti és szépen énekli a maga szólamát, akkor szól igazán tisztán, akkor szól igazán szépen az ökumenikus kórus”.

Kovács László lelkész a barlahidai előadáson
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A lelkész szólt arról is, hogy a teológia kifejezés eredetije valójában a hit ismeretét jelenti, azaz, amikor Luther Márton teológiájának ismeretéről beszélünk, akkor lényegében Luther hitének ismerete a téma. Azt is hozzátette, Luther mindig reflektált valamire, így aztán 95 tézisének kifüggesztése a wittenbergi templom kapujára valójában egy reakció volt a búcsúcédulák árusítása melletti érvelésre, mint ahogy azok száma sem véletlen, hiszen 94 tétellel állította szembe a maga tételeit.

Ami pedig az előadás címében jelzett témát illeti, a lutheri evangélikus látásmód csomópontjainak az Isten törvényének használatát, a szabad akarat korlátait, valamint az ember egyszerre bűnös és igaz elvének hangsúlyozását tekinthetjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában