Határtalanul program

2020.02.12. 09:00

Felvidéki tanulmányi kiránduláson vettek részt a zalai diákok

A Határtalanul Program keretében a türjei Szent László Általános Iskola és a sümegcsehi Fazekas József Általános Iskola diákjai ebben a tanévben már negyedik alkalommal vettek részt tanulmányi kiránduláson.

Szalay Csaba

Selmecbányán bányalátogatás szerepelt a programban

Fotó: Türjei iskola

Minden alkalommal Pacsi Krisztián türjei intézményvezető szervezte a kirándulásokat. Legutóbb a Felvidék nyugati és középső részével ismerkedett 36, többségében 7. osztályos diák és kísérő pedagógus. Az első napon a bősi vízi erőművet és Dévény várát tekintették meg, majd Pozsonyba utaztak. Másnap Nagyszombat, Vöröskő és Trencsény vára következett.

Selmecbányán bányalátogatás szerepelt a programban
Fotó: Türjei iskola

A harmadik napon a szálláshelyül is szolgáló Királyfa melletti méhészeti múzeum területén a méhészet rejtelmeibe is bepillanthattak a tanulók. A következő állomás a bajmóci várkastély és a körmöcbányai vár volt, majd az egyik legérdekesebb program következett, Selmecbányán a bányalátogatás. Megnézték a szentantali Koháry-Coburg kastélyt, majd a garamszentbenedeki bencés apátságot.

Az utolsó két napot a nagysallói magyar tanítási nyelvű iskola diákjaival töltötték, akikkel már évek óta ápolják a baráti kapcsolatot. Most is több közös programot szerveztek, felkeresték az oroszkai hadtörténeti múzeumot, Nagysalló és Léva nevezetességeit.

Útban hazafelé még megálltak a gútai hajómalomnál és sétáltak Révkomáromban. Magyarország területére gyalog jöttek az Erzsébet hídon. A diákok idegenvezetője a felvidéki származású Száraz Krisztián Dávid OPraem türjei plébános volt, aki az egész utazás során segített hely- és nyelvismeretével.

A diákok és kísérőik ismét egy látnivalókban és élményekben gazdag hetet töltöttek együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában