A magyar kultúra lovagja

2020.02.03. 07:00

Elismerésben részesült Kámánné Szép Terézia intézményvezető

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány jóvoltából Kámánné Szép Terézia nemrég vette át a Magyar Kultúra Lovagja elismerést. A VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház igazgatója szerint a díjat egy nagy közösség kapta.

Benedek Bálint

Kámánné Szép Terézia Fotó: Szakony Attila

Kámánné Szép Teréziát váratlanul érte a kitüntető cím. Az intézményvezetőt ugyanis a Krúdy Gyula Irodalmi Kör titkára, író és költő Kanizsa József, a Magyar Kultúra Lovagja terjesztette fel, valamint Dénes Sándor Nagykanizsa korábbi polgármestere ajánlotta az elismerésre.

– A díj végtelenül megtisztelő, főleg annak fényében, hogy nyolc országból 36 lovagot avattak – fogalmazott Kámánné Szép Terézia. – Eléggé pörgős ember vagyok, de egy pillanatra megálltam, hogy visszatekintsek. A családom után a munkám a legfontosabb, amibe belekezdtem, azt mindig szívvel, odaadással és lelkesedéssel végeztem. A kultúra és a művészetek ápolását már a pályám elején fontosnak tartottam, hiszen olyan emberektől tanulhattam, akik a maguk is sokat tettek a saját területükön. A Kiskanizsai-iskolában zenetagozatos osztályban pedagógusok sora szerettette meg vele a kultúra számos formáját. Terézia gyerekkorában néptáncolt, szavalt, énekelt, furulyázott, ekkor úgy érezte, ezt az utat választja. A Mező- gimnáziumban ugyan nem a zenei képzés volt a fókuszban, de elképzelésétől nem lehetett eltántorítani, hiszen a zeneiskolában Szentendrei Zsuzsanna tanítványaként magánénekszakon tanult. Országos versenyeken több stílusban is bizonyított.

Kámánné Szép Terézia
Fotó: Szakony Attila

– Folyamatosan képeztem magam, tanultam, és előbb művelődésszervező, majd Pécsen okleveles andragógus diplomát szereztem – folytatta. – A kulturális tevékenységemre nagy hatással volt a tótszerdahelyi önkormányzatnál művelődésszervezőként betöltött szerepem. Sok élménnyel gazdagodtam, a horvát ajkú község szinte azonnal befogadott. A közös munka gyümölcseként egyesületet és énekkart alapítottunk, sőt a nyugdíjasok közösségének összefogása is hálás feladatot jelentett. Kámánné Szép Terézia 2005 óta irányítja a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házat. Igazgatónőként kivételes közösséget épített, olyan kapcsolatot alakított ki kollégáival és a házban működő csoportokkal, melyre büszke. Szerinte a Magyar Kultúra Lovagja elismerés mindenkié, hiszen az intézmény vezetését egyedül lehetetlen ellátni. Erős támaszt és biztatást kap a családjától, mely átlendíti a nehézségeken, de a támogatóknak és a város vezetésének is sokat köszönhet.

– Fontos a szakmai alázat, a szakmai maximalizmus, a hitelesség, a gerincesség és a nagyfokú empátia – tette hozzá. – A sikeres munkához elengedhetetlen a jó stressztűrő, valamint konfliktuskezelő képesség is. Talán mindezek kellettek ahhoz, hogy 12 évvel ezelőtt életre hívjuk és sikeressé tegyük az Országos Fánkfesztivált, melyet az idén február 20. és 22. között rendezünk meg. Erre a nagyszabású eseményre igazán büszkék lehetünk, hiszen közös munkánk eredménye, hogy két éve a minősített fesztivál címet is elnyerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában