mikor érdemes?

2020.02.24. 12:00

A gyümölcsfák metszéséről Zalalövőn

Minden gyümölcsfának megvan a maga koronaformája, a tavaszi metszések során arra kell törekedni, hogy a természet törvényeitől ne térjünk el. A különböző gyümölcsfák metszését különböző időpontokban kell végezni, az almatermésűek, azaz a körte és az alma metszését akár most is elvégezhetjük.

Gyuricza Ferenc

Fotó: Gyuricza Ferenc

Minderről Salamon János keszthelyi kertészmérnök beszélt szombaton egy Zalalövőn megtartott szakmai tanácskozáson. Az északnyugat-zalai kisvárosban – akárcsak egy évvel ezelőtt – a Zalalövői Tájház Egyesület szervezett metszési bemutatót, amely a Salla Művelődési Központ és Könyvtárban elméleti oktatással kezdődött, majd a civil szervezet egyik tagjának portáján gyakorlati bemutatót is tartott az előadó.

Fotó: Gyuricza Ferenc

Mint mondta, a korona kialakítása során több szempontot célszerű figyelembe venni. Egyrészt törekedjünk arra, hogy szellős legyen, hiszen a gyümölcsöt akkor éri elegendő fény, ugyanakkor mindig célszerű termőágak meghagyására törekedni, hiszen akkor bízhatunk abban, hogy az elvárt mennyiségű gyümölcscsel ajándékoz meg a fa. A körték esetében emellett arra is ügyelni kell, hogy a vadkörtéről oltott alanyt ne nyírjuk nagyon vissza, mert akkor nagyon sok meddő, úgynevezett visszágat fog hozni.

Salamon János hozzátette, hiába a tavaszias jellegű, már-már kellemesen cirógató időjárás, a csonthéjasok metszésének időpontja még várat magára, ezért a gyakorlati bemutatón a barackfák metszését csak modellezte. Arra is kitért: nem mindegy, honnan szerezzük az oltványokat vagy csemetéket, azok fejlettsége vagy állapota ugyancsak kihat gyümölcsfáink későbbi termőteljesítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában