Jelentős összeg gyűlt össze

2020.01.16. 11:30

Megújulhat végre a borsfai Berg-kúria

Helyi összefogásnak köszönhetően elkezdődhet a jelenleg imaházként funkcionáló egykori Berg-kúria felújítása.

Horváth-Balogh Attila

A Berg-kúria előtt Horváth Gyula, Márkus György és Szabó Ágnes Fotó: Horváth-Balogh Attila

A Berg család 18. századi házának felhasználásával, a 19. század elején épült a klasszicista stílusú kúria, amely ma műemléki védelem alatt áll. A kúria többször is gazdát cserélt, s 1940-ben a szombathelyi egyházmegye vette meg az épületet és imaházzá alakította. Nyilvánvaló módon azonban a suhanó idő nem múlik el nyomtalanul: mára szükségessé vált az épület felújítása. A munkálatok finanszírozása érdekében szép helyi összefogás bontakozott ki, aminek keretében jótékonysági koncertet és vásárt rendeztek még decemberben.

A Berg-kúria előtt Horváth Gyula, Márkus György és Szabó Ágnes Fotó: Horváth-Balogh Attila

– Az egész úgy indult, hogy az egyik vasárnapi mise után, amikor kijöttek a hívek az imaházból, „kiscsoportos” beszélgetések indultak az épület közelében, ahogy az általában lenni szokott és akkor vetettem fel a kúria felújítását – bocsátotta előre Jetzin István Sándor polgármester. – Ugyanis habár a tetőt lecserélték, az épület állaga romlik, mert általános felújítás nem történt. Az egyházközségnek volt némi pénze és elkezdték a nyílászárók cseréjét az utcafronton, de csak az imaházi részen. Megvitattuk a dolgot és végül az a döntés született, hogy a munkálatokat folytatni kellene. Első lépésben kivágtuk az épület előtt álló nagy fákat. A továbbiakhoz azonban már nem elég a szándék, pénz is kell. Ezért született az az ötlet, hogy karácsony előtt jótékonysági vásárt és koncertet szervezünk.

A gondolatot tett követte, előbb az önkormányzat ajándékaként Szulák Andrea koncertjére és a borsfai közösség hangulatos együttlétére került sor, ahol forralt bort és sült hurkát, kolbászt, illetve más finomságokat is lehetett vásárolni. Már itt, a falu karácsonyi ünnepségén kihelyeztek egy ládát, mellyel adományokat gyűjtöttek a kúria felújítására. Egy héttel később pedig a helyi Vox Angelica Kamarakórus lépett gyönyörű műsorral a közönség elé – utóbbi nemcsak helyi lakosokból állt, hanem a szomszédos településekről is jöttek át rokonok, barátok, ismerősök, sőt távolabbra vetődött elszármazottak is hazalátogattak.

A Vox Angelica tagjai szép műsorral léptek a közönség elé
Fotó: ZH Archívum

– Tizenhat éve működünk és egyetlen évet leszámítva, eddig minden évben megtartottuk karácsonyi koncertünket – hallottuk már Szabó Ágnestől, a Vox Angelica művészeti vezetőjétől. – Ez tavaly sem volt másként, s arra gondoltam, ha már jótékonyságról beszélünk, akkor toldjuk meg a koncertet egy karitatív célú vásárral is. A faluban felkértem mindenkit, akiről tudtam, hogy valamiben ügyes, tevőlegesen járuljon hozzá a vásár sikeréhez. Volt, aki kedves angyalkákat horgolt, más pörkölt diótortát készített, készültek levendulás dolgok is, tehát sok minden érkezett. Mindezzel 106 ezer forintnyi adományt sikerült összegyűjtenünk, ezért úgy érzem, jól sikerült a nap.

Közreműködtek az akcióban a Borsfai Polgárőr Egyesület tagjai is, többek közt a szükséges kellékek mozgatásával, forralt bor készítésével.

Az eddig összegyűlt pénzből a villamos hálózat és a lámpatestek cseréjére, külső vakolatjavításra kerül sor, rendbe teszik a vizesblokkot, továbbá külső megvilágítás is készül. A munkálatok rövidesen kezdődnek – a folytatáshoz pedig szívesen fogadnak újabb felajánlásokat.

Horváth Gyula, a borsfai római katolikus egyházközség elnöke elmondta: fontosnak tartja a kúria felújítását, hiszen nemcsak az egyházmegye, hanem a falu érdeke is ezt kívánja. Jelentőségét pedig az adja, hogy a településen nincs templom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában