Szervezett járatok

2020.01.06. 07:00

Január közepéig gyűjtik a kidobott karácsonyfát Nagykanizsán

Vízkereszt napjától, tehát mától gyűjti – szervezett járatok révén – a szolgáltató a kidobott karácsonyfákat.

Szabó Zsófia

Gráber Szabolcs már tegnap lebontotta a karácsonyfát, amit a gyűjtősziget mellé tett Fotó: Gergely

A hagyományok szerint vízkereszt napján ér véget hivatalosan a karácsonyi időszak, s kezdődik a farsang. Szintén a tradíciók része, hogy sokan az ünnep „hivatalos” befejeztével bontják le s dobják ki a fenyőfát otthonról. Kanizsán és a környéken az elmúlt napokban még csak néhány helyütt lehetett látni utcára dobott fát. A dömping csak ezután jön.

Gráber Szabolcs már tegnap lebontotta a karácsonyfát, amit a gyűjtősziget mellé tett Fotó: Gergely

A fák elszállítását Nagykanizsán a Viridis-Pannonia Nonprofit Kft. végzi. Császár András logisztikai vezető elmondta: január hatodikától két héten keresztül, egészen január 17-ig, e célra rendszeresített, külön gyűjtőjárattal szedik össze a fenyőfákat munkatársaik.

– A zöldhulladékok gyűjtésének napjain keressük fel a különböző családi házas övezeteket, területeket a városban. Azaz, amikor a zöldhulladékot vinnénk el az előzetesen kiadott szállítási naptárnak megfelelően, akkor visszük el onnét a fenyőfát. A társasházi övezetekben pedig két gyűjtési nap lesz hetente: hétfőn és csütörtökön. Előbbi helyeken a családi házak elé kell a fenyőfát kihelyezni úgy, hogy a forgalmat ne zavarja. Vagy a szelektív szigetek mellé. Utóbbiaknál szintén oda, vagy a rendszeresített társasházi hulladékgyűjtő edények mellé kell tenni a fenyőket – mondta Császár András. Ahogy azt is: arra kérnek mindenkit, hogy a fákat szabadítsák meg a díszektől, üres cukroszacskóktól s a talptól.

A logisztikai vezető jelezte: január 17-ig, amíg az említett gyűjtőjáratok meghatározott rend szerint szállítják el a fákat, nagyjából a fenyők 80 százalékától szabadulnak meg az emberek. A későbbiekben alkalmi járatokkal gyűjtik össze a fákat. Azután pedig célirányosan viszi el a Viridis-Pannonia Nonprofit Kft. az ünnep korábbi ékét, amely azt követően Bagolára, a hulladéklerakóba, a komposztálóba kerül majd. Darálás után pedig értékesítik: erőművekbe kerülnek a fák.

Császár András elmondta azt is: az elmúlt évek tapasztalatai szerint nagyjából 50 tonna fenyőfát szállíttatnak el. Ez a mennyiség pedig évről évre csökken. Tekintve, hogy ma már sokan nem élő, hanem hosszú évekig tartós műfenyőt vásárolnak karácsonyra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában