Legyen örök figyelmeztetés

2020.01.28. 07:00

Holokausztmegemlékezések Zalában Auschwitz felszabadulása után 75 évvel

Hétfőn, a holokauszt nemzetközi emléknapján, az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulóján több megemlékezést is rendeztek térségünkben.

Gyuricza Ferenc

Fotó: Gergely Szilárd

Nagykanizsán a Hevesi Sándor Művelődési Központ földszinti kiállítócsarnokába szervezett alkalmi kiállítást a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat. A tárlat megnyitóján Teleki László, a szervezet elnöke emlékeztetett: eléggé kevés adat áll rendelkezésükre a roma holokausztról, ezért az elmúlt időszakban igyekeztek a lehető legmélyebbre ásni, ebből alakult ki a tegnap bemutatott informatív, fotókkal gazdagon illusztrált kiállítási anyag.

– A legnagyobb koncentrációs tábor felszabadításának hírére az ahhoz hasonló helyeken minden dokumentumot, feljegyzést megsemmisítettek, így nagyon kevés információ maradt ránk – fogalmazott Teleki László. – Csak néhány feljegyzés, illetve a még köztünk járó túlélők elbeszélései adnak lehetőséget arra, hogy a háború alatt átélt szörnyűségeket megismerhessük. Pedig emlékezni kell, többek közt azért, hogy mindezek soha többé ne ismétlődhessenek meg. A kiállításunk fontosnak tartja kiemelni a ma élő emberek véleményét is.

Magyar János lendvai polgármester (jobbról), a hegedűn játszó Kósa Péter, valamint Ivan Koncut és Nemec Rozina alpolgármesterek a hosszúfalusi megemlékezésen
Fotó: Gyuricza Ferenc
Fotó: Gergely Szilárd

Kardos Ferenc romaholokauszt-kutató tette hozzá: a népirtásnak ez a formája egyedülálló Európában, hiszen cigányokat, zsidókat vagy egyéb „nem szimpatikus” embereket szedtek össze, majd a halálba vezényelték őket.

Hosszúfalu izraelita temetőjében Magyar János lendvai polgármester volt a tegnapi megemlékezés szónoka.

– A holokauszt, vagyis az emberiség legnagyobb szervezett bűncselekménye legyen számunkra fájó mementó – fogalmazott. – Főleg azok számára, akik a közéletet, a közvéleményt alakítjuk és irányítjuk. Figyelmeztetés, hogy csak toleranciával, valamint emberi és politikai bölcsességgel tudjuk legyőzni a démonokat, amelyek a nehéz társadalmi helyzeteket kihasználva érik el sötét céljaikat. Ma is vannak jelek, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy visszatérhetnek a békétlen idők.

A városvezető emlékeztetett: bár a Lendva közigazgatási területén fekvő kegyeleti park az egyik legszebb Kelet-Közép-Európában, de sajnos az egyik legelhagyatottabb is. A lendvai és környékbeli zsidóságot ugyanis különös kegyetlenséggel törölték el a föld színéről, az itt élők 85 százalékát koncentrációs táborokban, többek közt épp az auschwitzi lágerben semmisítették meg. A túlélők többsége pedig örökre elhagyta a vidéket.

Lendván csütörtökön tartanak megemlékezést, a szónok Borut Pahor szlovén köztársasági elnök lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában