gazdaság

2020.01.14. 07:00

Gázt fejlesztenének a helyi hulladékból Zalaegerszegen

Tavaly elkészült és a szükséges próbaüzemeléseken is sikeresen túljutott a búslakpusztai kommunális hulladéktároló mellett felépült automatizált hulladékfeldolgozó.

Hajdu Péter

Az új üzem kész, logisztikai kérdés a folyamatos működése Fotó: Pezzetta Umberto

A 3B Hungária Kft. által kifejlesztett technológiájú, illetve a Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt. által épített üzem továbbfejlesztésére újabb pályázatot nyert a 3B Hungária és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.

Az 1,4 milliárd forintos beruházás során elkészült létesítménybe szállított hulladékot a szükséges előkészítés, aprítás után öt frakcióra válogatja a gépsor, elkülönítve az alumíniumot, vasat, szilikátokat, és a műanyagot is kétfelé választja, fóliákra, illetve jól értékesíthető PET-palackokra. Mint Nagy Zoltán, a technológiát fejlesztő és gyártó cég vezetője elmondta, a 2018-as átadás után többszöri próbaüzem zajlott le, ezek során módosították a szükséges dolgokat, az utolsó próbaüzem tavaly év végén történt meg.

– Annak során 200 tonna RDF nevű energetikailag hasznosítható anyagot állított elő, amit elszállítottak, és e szállítások folyamatossá tételén múlik most már a működés. A Veolia Magyarország az ajkai erőművében tudja felhasználni ezt az anyagot. Arra várunk, hogy most már az országos rendszerbe állítva, ezt a másod-tüzelőanyagot folyamatosan szállítva működhessen az üzem – tájékoztatott az ügyvezető az eddig történtekről.

Az új üzem kész, logisztikai kérdés a folyamatos működése Fotó: Pezzetta Umberto

Elmondta továbbá, hogy az erőmű tudná fogadni a teljes zalaegerszegi mennyiséget, de az égetőműbe történő szállításokban döntő befolyása van a Nemzeti Hulladékgazdálkodási és Vagyonkezelő Zrt.-nek, állítólag utóbbin múlik ez. Ha e logisztikai feltétel megoldódna, akkor számítások szerint a Zalaegerszegen képződő kommunális hulladékból 40 százalékkal kevesebbet kellene deponálni.

A fejlesztés második ütemének megvalósulása után azonban már nem lesz szükség a tüzelőanyag zalai megyeszékhelyről történő elszállítására. Mint Nagy Zoltán elmondta, a 3B Hungária, valamint a BME további fejlesztésre vonatkozó pályázatát tavaly decemberben elfogadta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal. A Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projekt megnövelt hatékonyságú feldolgozási és energetikai hasznosítási célú technológiák kifejlesztését támogatja a települési szilárd hulladékokhoz. A fejlesztésben részt vesz a Miskolci Egyetem és a Pannon Egyetem is. Az 1,2 milliárd forint költségvetésű, két év alatt megvalósítandó projekt a már meglevő zalaegerszegi technológiát fejleszti tovább, aminek eredményeként már nem lesz szükség az itt képződő másod-tüzelőanyag elszállítására, mert helyben gázt állítanának elő belőle.

– A folytatásban az említett energetikai alapanyagból szárítást, pelletálást követően e célra fejlesztett villamos fűtésű reaktorokban zárt térben gázt lehet majd termelni, ami helyben gázmotorral és gázégővel villamosáram- és hőtermelésre hasznosítható. A pályázat végén ezt a működő technológiát tudjuk majd bemutatni – mondta az ügyvezető a következő fejlesztési tervükről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában