Influenza ellen biztosít

2020.01.17. 14:00

Dr. Hertelendy László: Irracionális és indokolatlan az oltással szembeni félelem

Javallott beadatni az influenza elleni védőoltást – mondja dr. Hertelendy László keszthelyi üzemorvos, aki felidéz egy történetet: nemrég egy hölgynek adta be az oltást, aki elmesélte neki, hogy az előző évben oltás nélkül, egy influenza szövődményeként kialakult tüdőgyulladás miatt közel egy hónapig lábadozott.

Keszey Ágnes

Dr. Hertelendy László sok munkakörben kötelezővé tenné az oltást Fotó: archív/Keszey Ágnes

– Hirtelen magas láz, izomfájdalom jellemzi az influenzát, mely után kialakulhat tüdőgyulladás, de akár halálos szövődménye is lehet a betegségnek. Ez a hölgy legalább a saját kárából tanult, s ezentúl mindig kérni fogja az oltást – mondta dr. Hertelendy László. Bizonyos betegségekben szenvedők és meghatározott célcsoportba tartozók – például az idősek és újdonságként a közoktatásban dolgozók – számára ingyenes a vakcina.

Dr. Hertelendy László, az Országos Alapellátási Szövetség elnöke kiemelten javasolja a szociális szférában, az élelmiszeriparban, konyhákon és az ügyfélszolgálatokon dolgozóknak az oltást. A döntéshozók felé azzal a javaslattal élt, hogy bizonyos munkakörökben legyen kötelező, azaz alkalmazási feltétel az oltás.

– Házi- és üzemorvosként számomra megmagyarázhatatlan, irracionális és indokolatlan félelmet tapasztalok az oltástól – mondta a szakember. – Még ha ingyen is van, az emberek döntő része nem kéri. Az oltás az egyetlen mód, hogy megelőzzük az influenza kialakulását.

Az oltást a háziorvosoktól lehet kérni, akinek nem ingyenesen jár, az receptre megvásárolhatja, s beadathatja az orvosnál. Dr. Hertelendy László azt is elmondta, hogy üzemorvosként minden cégnél, ahol ügyfélszolgálat, élelmiszer-előállítás, nagyobb létszám van, javasolja és térítésmentesen vállalja is az oltás beadását. Példának hozta fel az egyik keszthelyi iskolát, a VSZK-t, ahol már régóta minden évben kérik a dolgozók oltását, megelőzve így a tanidőben a betegség miatti kiesést.

Dr. Hertelendy László sok munkakörben kötelezővé tenné az oltást Fotó: archív/Keszey Ágnes

Az oltás összetétele minden szezonban más és más. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) választja ki, hogy legvalószínűbben melyik 3-4 törzs fogja okozni az influenzajárványt. Ezeknek a vírusoknak kis darabjait tartalmazza a vakcina.

– Sokan azt mondják: levertség, fáradtság, láz alakult ki náluk, hogy elkapták az influenzát az oltástól – folytatta dr. Hertelendy László. – Ez lehetetlen, mert élő vírustörzseket nem tartalmaz az oltóanyag. Az előfordulhat, hogy valakiben lappang valamilyen vírus, és az immunrendszer az oltás után túlreagál, de az oltástól senki nem lesz influenzás. Azoktól, akik ódzkodnak a vakcinától, gyakran megkérdezem, hogy van-e lakásbiztosításuk. Általában azt mondják, hogy van. Ekkor meg szoktam kérdezni, hogy miért. A válasz mindig az, hogy szeretnék megelőzni a nagyobb kárt. Azt a kérdést is fel szoktam tenni, hogy fizetnek-e a biztosításért. Természetesen mindenki fizet. Erre mindig azt mondom: az influenza elleni oltás tulajdonképpen biztosítás. Bebiztosít, hogy nagy valószínűséggel ne kapjam el a komoly, akár halálos kimenetelű influenzavírust.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában