Már két hegyháton is jártak

2020.01.24. 16:00

A második évtizedbe lépett a Szent János-hegyért Egyesület programja

Idén immár 11. alkalommal tartotta meg hagyományos Vince-napi pincebejárását a faluban működő Szent János-hegyért Egyesület.

Korosa Titanilla

A Lakosi-hegyi Orbán-szobortól indult az idei pincejárás

Fotó: Szent János-hegyért Egyesület

– Újdonságként, hagyományteremtő szándékkal most a település délnyugati részén lévő Lakosi-hegy gazdái is csatlakoztak a mintegy 50 fős, jó hangulatú társaságunkhoz – tudtuk meg Keléné Juhász Ilonától, az egyesület vezetőjétől, aki a hegyi gazdákat, valamint a Lenti Kertbarátkör Egyesület képviselőit is köszöntötte a lakosi hegyi Orbán-szobornál.

Az elnök elmondta: a lakosi hegyháton hét gazda pincéjét látogatták meg, majd Szent János-hegyen hat gazda invitálásának eleget téve kóstoltak jobbnál jobb borokat.

A Lakosi-hegyi Orbán-szobortól indult az idei pincejárás
Fotó: Szent János-hegyért Egyesület

A szőlővessző vágását övező ceremóniára a Lelkes család birtokán került sor, ahol a házigazdák friss, kemencében sült pereccel is kínálták a vendégeket. A szőlővesszőre a népi hagyományok szerint sonka, kolbász és szalonna is került, majd borral meglocsolták a töveket.

A Vince-napi népszokásokról Kondákor József, a település polgármestere, a Da Bibere zalai borlovagrend ceremóniamestere szólt a rendezvényen, majd a házigazdákkal közösen elvégezték az első szőlőtő megmetszését.

A rendezvény szervezői zárásként a falu kultúrházában jóízű vacsorával várták a vendégeket, a jó hangulatról harmonikaszó melletti közös nótázás gondoskodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában