Több figyelmet igényelnek

2019.12.04. 14:00

A szakemberek szerint az épek is tanulhatnak a fogyatékkal élőktől

A Kanizsai Dorottya Kórház mozgásszervi rehabilitációs osztályán tegnap a fogyatékkal élők világnapja alkalmából rendeztek érzékenyítő programot. Az esemény résztvevői kerekesszékes táncot is láthattak.

Benedek Bálint

A fogyatékos emberek világnapját 1992 óta tartják világszerte azzal a céllal, hogy felhívják az egészséges emberek figyelmét a baleset, a betegség és a katasztrófa következtében fogyatékossá vált társaik problémáira. Ehhez az eseményhez kapcsolódott a nagykanizsai kórház, a rendezvényen dr. Brünner Szilveszter főigazgató főorvos köszöntötte a vendégeket. Elmondta: fogyatékkal élni mindenképp nehéz, ebben jelent segítséget a mozgásszervi rehabilitációs osztály működése, ahol kiváló szakemberek dolgoznak. A társadalomban leginkább a gyerekeknek van szükségük az érzékenyítésre, ugyanis ők azok, akik még fogékonyak a fogyatékkal élők megismerésére.

– A középiskolások számára rendeztünk egy olyan napot, amikor a fiatalok betekintést nyerhettek az osztályon folyó munkába, a páciensek kezelésébe – fogalmazott a főigazgató főorvos. – Láthatták a gyógyítás folyamatát, sőt beszélgethettek olyan betegekkel, akik személyes történetüket is elmesélték. Ez az interaktív program december 7-én (szombat) immár az általános iskolások bevonásával folytatódik, melynek keretében szeretnénk a tanulókkal megértetni az egymás iránti tisztelet, megértés és elfogadás fontosságát.

 

Dr. Brünner Szilveszter hozzátette: arról, hogy egyre több gyermek ismeri a fogyatékossággal élők mindennapjait, a Ne legyen akadály című rajzpályázatra beérkezett 160 pályamunka tanúskodik. A Nagykanizsai Tankerületi Központ általános iskolásai változatos technikákkal mutatták be a rajzaikon, hogy milyennek is képzelik el a fogyatékosok életét, a közlekedésüket és az önellátásukat. A szakértő zsűri sorrendet nem állított fel, ám a legjobbakat oklevéllel díjazta. A folytatásban a rendezvény ötletgazdája, a Zalai Prima díjas dr. Fliszár Mária, a mozgásszervi rehabilitációs osztály vezetője, főorvosa szólt a megjelentekhez. Szerinte a fogyatékkal élők több figyelmet igényelnek, s ha többször találkoznánk velük, akkor más lenne a hozzáállásunk, másképp közelítenénk hozzájuk.

– Sokat tanulhatunk tőlük egyebek között kitartásban, akaraterőben és a célok kitűzésében – folytatta. – A gyakoribb találkozásoktól talán az egészséges embereket és a fogyatékkal élőket elválasztó fal leomolhatna, s mindannyiunk élete nyugvópontra kerülne.

A program folytatásában Cziráki László, a Zalakarosi Fürdő vezérigazgatója, dr. Némethné dr. Ignácz Andrea patikavezető és Szőlősi Márta, a Magyar Vöröskereszt Nagykanizsai Területi Szervezet vezetője az elfogadásról és a közös tenni akarás fontosságáról beszélt. Ezután a fővárosi Roll Dance kerekesszékes táncosai tartottak bemutatót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában