Három héten át látható lesz

2019.11.07. 08:00

Zalába érkezik az eucharisztikus kongresszus missziós keresztje

November 8-tól három héten keresztül a szombathelyi egyházmegyében, s azon belül több zalai településen is látható lesz az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje. Az Ozsvári Csaba ötvösművész által alkotott feszület szentek ereklyéit – köztük Szent Márton püspökét is – tartalmazza.

Gyuricza Ferenc

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje két éve Rómában is megfordult Fotó: ZH Archívum

A 3,2 méter magas, bronzborításokkal díszített tölgyfa keresztet 2007-ben készítette alkotója, s még ugyanabban az esztendőben, a Budapesti Városmisszió alkalmával állították fel először. Később a 2020-ban Budapesten megrendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus úgynevezett missziós keresztjének választották, s ebbéli szerepe miatt 2017-ben Ferenc pápa Rómában meg is áldotta a közben az esztergomi bazilika északi kereszthajójában elhelyezett szimbólumot.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje két éve Rómában is megfordult Fotó: ZH Archívum

A missziós keresztet több alkalommal is országjáró zarándoklatra vitték, hogy a hívek előtt is bemutassák azt. A legközelebbi alkalommal a szombathelyi egyházmegyében lesz látható. November 8-tól a szombathelyi Sarlós Boldogasszony Székesegyházban, majd 11-től szintén a vasi megyeszékhelyen, a Brenner János Nevelési Központban. Innen Kőszegre, Vasvárra, Szentgotthárdra, Körmendre és Celldömölkre viszik tovább, majd november 22-től Zalában kerül bemutatásra. Elsőként Zalaegerszegen, a Mária Magdolna Plébániatemplomban lesz látható, majd november 25-én Letenyére, 26-án pedig Lentibe viszik tovább. Innen kerül vissza november 27-én Vas megyébe, a sárvári plébániatemplomba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában