Mi leszel ha nagy leszel?

2019.11.08. 11:30

Útmutatás a pályaválasztáshoz – Szakmabemutatókkal várták az általános iskolásokat Nagykanizsán

Pályaválasztási kiállítással és szakmabemutatóval várják a továbbtanulás előtt álló általános iskolásokat a Zsigmondy csarnokban. A Zala Megyei Kormányhivatal rendezvénye tegnap nyitotta meg kapuit, és ma is szakmai programokkal folytatódik.

Benedek Bálint

A Rozgonyi-iskola nyolcadik osztályos lánycsapata a Thúry szakképző iskola standja előtt a szakács szakma rejtelmeivel ismerkedhetett meg

A rendezvénynek helyet adó csarnokban a Nagykanizsai Szakképzési Centrum tagintézményei, illetve az ott elsajátítható szakmák interaktív módon mutatkoztak be, ahogy az iparkamarák és egyéb vállalkozások is képviseltették magukat. Az ünnepélyes megnyitón a szervező megyei kormányhivatal főigazgatója, Héder Miklós köszöntötte az érdeklődő fiatalokat. Mint beszédében elmondta: több megyei szervezettel együttműködésben Kanizsán kívül Keszthelyen és Zalaegerszegen gondoskodnak arról, hogy a megye oktatási, szakképzési rendszerének teljes palettájával találkozhassanak a pályaválasztás, s a szakmák iránt érdeklődők.

– A diákok rendkívül komoly döntés előtt állnak, hiszen a fiatalok erre építik középfokú és jövőbeni felsőfokú tanulmányaikat – fogalmazott. – Ahhoz, hogy megfelelően válasszanak, fontos az önismeret, a képességek felmérése. A mostani kiállítás segítséget jelent, hiszen testközelből lehet megismerni a szakmákat, a különféle foglalkozásokon bizonyos munkafolyamatok pedig kézzelfoghatóvá válnak. Ezek után már bátrabb és felelősségteljesebb döntést lehet hozni, mely megmutatja az utat, vagyis a helyes irányt.

Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum kancellárja beszédében kiemelte: kifejezetten örömteli, hogy a kormányhivatal munkatársai szívükön viselik a pályaválasztás ügyét, s még két városban megszólítják az iskolásokat és a szüleiket.

A Rozgonyi-iskola nyolcadik osztályos lánycsapata a Thúry szakképző iskola standja előtt a szakács szakma rejtelmeivel ismerkedhetett
meg

– A gyorsan változó világ megannyi lehetőséget kínál – folytatta Bene Csaba. – A fiatalok abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy bármilyen út mellett döntenek, kizárólag jót választhatnak. Aki a felsőoktatás mellett teszi le a voksát, szintén egy megfelelő életpályát futhat be. A szakképzést választók sem kerülnek hátrányos helyzetbe, ugyanis egy jól megtanult, szeretett szakmával ugyanolyan életszínvonalat lehet biztosítani, mint egy diplomával – mondta.

 

Az általános iskolások többsége valóban egyelőre csak puhatolózott a kiállításon, ám egyikük, a Rozgonyi-iskola tanulója, Bedi Richárd határozott elképzelésekkel érkezett. Kifejezetten érdekli a villanyszerelés, s szerencsés, hiszen szülei is támogatják az elhatározásában. A Zsigmondy Szakképző Iskolában Wittmann Károly szakoktató foglalkozik a villanyszerelőkkel, szerinte manapság újra sokan érdeklődnek a szakma iránt. Ennek egyik oka az építkezési kedv növekedése, ráadásul a végzettek többsége szerencsére Magyarországon marad.

Pénteken 9 órától a végzős diákok orientáló előadásokon vesznek részt. Az alsóbb évesek üzemlátogatásokon szerepelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában