Személyre szabva

2019.11.25. 11:00

Papplikáció a telefonon: családi lelki napra várta a híveket a szombathelyi egyházmegye

A kínált programokból mindenki saját, személyre szabott lelki napot állíthatott össze magának a szombathelyi egyházmegye családi rendezvényén.

Korosa Titanilla

Székely János megyés püspök szerint a keresztény hit és kultúra védelme, a házasság, a családok támogatása kihívások elé állítja a katolikus egyházat is Fotó: A szerző

Szombaton az Arany János Általános Iskola adott otthont az egyházmegyei családi lelki napnak, melynek házigazdája idén a helyi Szent Mihály-plébánia volt.

– Minden évben másik településen rendezzük meg ezt a családi napot, mellyel az egyházmegye egész hívő közösségét megszólítjuk – mondta el a rendezvény kezdetén Ipacs Bence, Lenti plébánosa. – Az idei programmal már a jövő évben Budapesten megrendezésre kerülő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra is készülünk, ezért az Oltáriszentséggel kapcsolatos témák kerülnek elő, az előadók közt hallhatják dr. Székely János megyés püspököt is.

Székely János megyés püspök szerint a keresztény hit és kultúra védelme, a házasság, a családok támogatása kihívások elé állítja a katolikus egyházat is Fotó: A szerző

A város nevében Horváth László polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Székely János osztotta meg gondolatait a hívekkel. A megyés püspök a jelenkor azon aktualitásairól szólt, mint a keresztény hit és kultúra védelme, a házasság, a családok támogatása, amely mind kihívások elé állítja a katolikus egyházat is.

A továbbiakban párkapcsolati tréningek, lelkiségi előadások, vezetett imádságok szerepeltek a felnőtteknek szóló programok között. A gyerekek eközben kipróbálhatták Lendvai Zoltán rédicsi plébános gördeszkáit, táncházat tartott a Kerka Táncegyüttes, volt filmvetítés, és megismerhették az érdeklődők a Papplikáció elnevezésű telefonos alkalmazást is.

– A családi napra több mint 300 résztvevőt vártunk, bekapcsolódtak a szervezésbe a hívek mellett a társszervezetek tagjai is, hogy minél többekhez eljusson a program híre. A nap lényege, hogy együtt vagyunk, találkozási lehetőséget biztosítunk az érdeklődő híveknek és közben már az adventre készülünk – tette hozzá Ipacs Bence.

Arra a kérdésre, hogy mennyire nehéz a fiatalokat megszólítani, a plébános úgy válaszolt: ma a gyerekeket leginkább a közösségi oldalakon keresztül lehet elérni, a rendezvényre viszont leginkább szüleikkel, általuk érkeztek, ám az egyház is egyre erősebben jelen van az online térben.

– Bognár István gutorföldei plébános fejlesztette ki a Papplikáció elnevezésű új telefonos alkalmazást, aminek lényege, hogy vannak papok, akik ezen applikáción keresztül megszólíthatók és bármilyen kérdéssel lehet hozzájuk fordulni, akár névtelenül is – magyarázta. – Ez egy igazi 21. századi módja a megszólításnak. Jelenleg még fejlesztés alatt van, de hamarosan elérhető lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában