gyakorlat

2019.10.08. 15:00

Újraminősített mentőcsoportok Letenyén

A Nagykanizsai Katasztrófavédelmi Kirendeltség szervezésében két járási önkéntes mentőcsoport újraminősítő gyakorlata volt szombaton.

Mirkó Imre

Kiszivattyúzták, kitisztították, majd újra feltöltötték vízzel a letenyei látványtavat Fotó: Mirkó Imre

A Thury Mentőcsoport és a Mura Mentőcsoport azért végzett gyakorlatot a kisvárosban, mert minősítésüket 5 évente meg kell újítani.

A nap során közreműködött a Zala Mentőcsoport, éves ismétlő gyakorlata keretében, ugyanis nekik olyan szakmai feladatuk is van, hogy a kárhelyeken más szervezetekkel is együtt kell működniük.

A 2013-ban alakult Mura Mentőcsoport vezetője, Simonyai Imre lapunknak elmondta, a letenyei gyakorlat négy helyszínen zajlott. Egy veszélyes fa kivágása történt meg a város legsűrűbben lakott területén a Béke utcában, az óvoda és a Béci patak között lévő látványtónál szivattyúzást, majd vízfeltöltést végeztek, a József Attila utca végén gépi árkolás történt, ugyanis a területre nagyobb esőzésekkor jelentős mennyiségű víz és sár zúdul.

Kiszivattyúzták, kitisztították, majd újra feltöltötték vízzel a letenyei látványtavat Fotó: Mirkó Imre

A legnagyobb feladat egy ipari és lakóterület „bevédése” volt, ahová egy-egy zivatarkor a volt gyümölcsös mintegy 100 hektáros területéről nagy mennyiségű víz ömlik le, amelynek elvezetésére az árkok képtelenek.

Itt korábban homokzsákokból ideiglenes gátat emeltek, amelyet a szombati gyakorlat során mintegy 150 méter hosszban, 8-10 ezer homok­zsák kihelyezésével nyúlgáttal erősítettek meg az önkéntesek. Minden, a gyakorlat során megvalósított mentesítés a település javát szolgálja – hangsúlyozta Simonyai Imre.

A gyakorlatot háromtagú minősítő bizottság értékelte és megállapították, hogy mindkét járási mentőcsoport megfelelt a követelményeknek, majd Farkas Szilárd letenyei polgármester mondott köszönetet az elvégzett munkáért. A minősítő okleveleket a mentőcsoportok az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól kapják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában