A világháborús hősi halottainak tiszteletére

2019.10.08. 10:00

Új emlékművet építettek Nagyrécsén

Az első és a második világháborúban elesett helyi hősök emlékművét avatták fel vasárnap a település központjában.

Benedek Bálint

20191006, Nagyrécse, A Hősi emlékmű avataása. Képen : Laskai Béla polgármester beszél. Fotó : Szakony Attila SzA . Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Nagyrécse lakossága az elmúlt évszázadok során sok viszontagságon esett át, hiszen a település a hadi utak mentén helyezkedett el, sőt, különböző időszakokban frontvonalak is húzódtak a térségben. A település lakói mindig törekedtek arra, hogy a saját történelméhez kapcsolódó építmények vagy azok romjai, a határban álló jelfák, illetve egy-egy történelmi személyhez vagy korszakhoz kötődő történetek, legendák fennmaradjanak az utókor számára. Így több helyszínen gondozzák például fogadalmi, útszéli keresztjeiket.

A hősi halottaknak harminc évvel ezelőtt állítottak emlékművet, melynek állaga az évtizedek alatt leromlott. Laskai Béla polgármester a vasárnapi emlékműsorban elmondta: a település önkormányzata szeretne minden évben méltóképp megemlékezni azokról, akik a legdrágábbat, az életüket adták a hazáért, ezért is szorgalmazták a felújítást.

– A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány 1,2 millió forintos támogatásával a korábbi emlékművet elbontottuk és helyére újat emeltünk – folytatta a településvezető. – Feladatunk, hogy Németh Zoltán becsehelyi vállalkozó gránitból készült munkáját az utókornak megőrizzük és fejet hajtsunk előtte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában