A fehér bot nemzetközi napja

2019.10.11. 15:00

Látni segít az okostelefon kamerája

A fehér bot nemzetközi napja alkalmából szervezett hasznos előadásokkal színesített ünnepséget tegnap a Honvéd Kaszinó tükörtermében a Vakok és Gyengénlátók Zala Megyei Egyesülete.

Benedek Bálint

A díjazottak és az elnök: Bedő Lászlóné, Molnár Béla, Horváth Imréné. A képről hiányzik Tóth Attiláné Fotó: Gergely Szilárd

A nemzetközi nap célja a közvélemény figyelmének felhívása a vakok és gyengénlátók sajátos helyzetére, keresve gondjaik megoldásának lehetőségeit, illetve a társadalomba való teljesebb értékű beilleszkedésük útját.

A házigazda megyei szervezet elnöke, Molnár Béla köszöntőjében kiemelte: Zalában mintegy 1000-1100 a látásfogyatékossággal élő személyek száma. Küldetésüknek tekintik, hogy ellássák a megye területén élő vak, aliglátó és gyengénlátó embertársaik érdekvédelmét, képviseletét és életviteli nehézségeikkel kapcsolatos ügyek intézését.

A díjazottak és az elnök: Bedő Lászlóné, Molnár Béla, Horváth Imréné.
A képről hiányzik Tóth Attiláné Fotó: Gergely Szilárd

– Az önálló életviteléhez segítséget nyújtó Távszem szolgáltatás már működik – folytatta. – A program lényege, hogy látó emberek segítenek nekünk az okostelefon kameráján keresztül a világban való eligazodásban. Az országos szövetség ígérete szerint október végén újabb telefonok érkeznek, így tovább tágulnak sorstársaink lehetőségei. Sőt, újra elindult a hangoskönyvtár szolgáltatás is, szintén a világháló segítségével lehet válogatni a kötetek közül.

A rendezvényen az előző évekhez hasonlóan okleveleket adtak át azoknak, akik sokat tettek a közösségért. Ezúttal a keszthelyi Tóth Attiláné, a zalaegerszegi Horváth Imréné és a nagykanizsai Bedő Lászlóné vehette át az elismerést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában